Mikrovlnka udělá se vzduchem v kuchyni něco nechutného. Zabráníte tomu způsobem, který málokdo zná

Většina lidí si pořídí mikrovlnnou troubu a začne ji používat, aniž by řešila, že se o ni musí nadále starat. Málokdo ví, co všechno se v ní nachází, což je zvláštní, když si v tomto zařízení připravují jídla, která konzumují. Pokud ale budete ignorovat základní potřeby mikrovlnky, budete se muset potýkat se zápachem v kuchyni i pachutí samotného jídla.

Většina mikrovlnných trub totiž obsahuje tukový či uhlíkový filtr, případně obojí. “Tukové a uhlíkové filtry čistí a následně recirkulují vzduch uvnitř mikrovlnné trouby, na rozdíl od odvětrávání mimo spotřebič. To pomáhá předcházet hromadění mastnoty a zápachu,” uvádí pro server Livestrong odbornice Leanne Stapf z The Cleaning Authority.

Jenže aby vaše mikrovlnná trouba dobře fungovala a především nezamořovala vzduch ve vaší kuchyni, je nutné pravidelné čištění či výměna těchto filtrů.

Tukový filtr

Pod mikrovlnkou najdete obdélníkový stříbrný talíř s řadou malých mřížek. Tam se nachází tukový filtr, o který je třeba se starat. Zachycuje totiž mastnotu, který vytryskne z varné desky předtím, než se dostane k ventilátoru.

Pokud se tento filtr zanese, přestane být účinný. Mastnota a pachy tak nebudou odváděny a výsledkem jsou kousky oleje a mikročástice z jídla, které se budou vznášet ve vzduchu. Neuvidíte je, ale pocítíte nepříjemný zápach, když troubu spustíte. Pochopitelně je budete také dýchat.

Tukový filtr je třeba čistit každé tři měsíce, a to podle pokynů výrobce mikrovlnné trouby.

Foto: Shutterstock

Uhlíkový filtr

Uhlíkový filtr v mikrovlnné troubě vypadá podobně jako ten tukový, ale nachází se uvnitř, většinou za ventilačním panelem, který je na vrchu dvířek. Přestože jste si ho možná nikdy nevšimli, pro vaši kuchyň má velkou úlohu.

Filtr s aktivním uhlím totiž absorbuje nežádoucí pachy ze vzduchu. Zejména v případě mikrovlnek, které recirkulují vzduch z domácnosti, je uhlákový filtr cestou k tomu, aby to u vás po ohřívání nezavánělo.

Pokud nebudete filtr pravidelně čistit, nebude fungovat a ve vaší kuchyni se rozprostře nepříjemný zápach. Zkracuje to také životnost trouby a zvyšuje spotřebu energie. Tento filtr je obvykle nutné vyměnit každých šest měsíců, případně alespoň zkontrolovat, zda v něm není nahromaděná mastnota.

Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments