Mnoho lidí si na vánoční pečení koupí špatné máslo. Rychlé triky okamžitě odhalí kvalitu másla z obchodu

Hlavní sezóna másla právě nastala. Vždy před Vánoci je po tomto tuku největší poptávka, protože ho velké množství směřuje do pečení cukroví, které má v České republice velkou tradici. Není tedy divu, že máslo v tomto období vždy zdražuje, čehož se snaží využít mnozí méně poctiví prodejci. Ti chtějí zaujmout cenově zdánlivě výhodnými výrobky, které se však jako máslo pouze tváří. V lepším případě se prodávají pod jiným názvem, ale stále se objevují i případy, kdy je možné koupit opravdu nekvalitní výrobek pod označením máslo.

Jak snadno poznat poctivé máslo

Jedno je ale jisté. Máslo nelze ošidit a pančovaný výrobek se vždy pozná. Tedy, pokud se o to budete snažit. Pochopitelně je to obtížné přímo v obchodě, ovšem pakliže chcete mít jistotu a daný výrobek ještě neznáte, kupte si pouze jedno balení a to si doma otestujte.

  • Vyndejte máslo z lednice a natřete si ho na chléb. Při natírání by se vám mělo rozpadat. Pokud tomu tak není, zřejmě jste si koupili produkt s přidanými oleji.
  • Kvalitní máslo je pevné a tuhé. Hůře se krájí. Pokud do něj vložíte nůž, ani o milimetr se nepohne. Padělané máslo bude krémovější konzistence a bude se krájet snadněji. To rozhodně není známka kvality, za niž ji mnozí považují. 
  • Jednoduchou metodou pro kontrolu kvality je zahřát lžičku másla v menším hrnci. Pokud se máslo okamžitě rozpustí a získá tmavě hnědou barvu, pak jde o bezvadný produkt. Pokud má světle žlutou barvu, není pravý.
  • Také si při tání zahřátého másla si všímejte, jestli se nezačnou dělat na vrchu olejové skvrny či bublinky. Poctivé máslo má jednotnou konzistenci. V opačném případě se může jednat o produkt, kde je přidán margarín. 
  • Další metodou je zahřátí lžíce másla ve skleněné zkumavce. Přidejte stejné množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové se špetkou cukru. Následně zatřeste. Pokud směs změní barvu na růžovou nebo červenou, znamená to, že máslo je ředěno hydrogenovaným olejem nebo jinými nestandardními chemikáliemi.
  • Dejte si malou část másla na dlaň. Pokud začne tát v důsledku tělesného tepla, je to známka kvalitního másla.
Foto: Shutterstock

Mnohé prozradí už obal másla

V první řadě se pochopitelně musíme řídit tím, co nám prozradí etiketa výrobky. Ta by pochopitelně neměla lhát a je pravdou, že na tuzemském trhu existují kontrolní mechanismy, jež podvodníky odhalují. Pro máslo každopádně platí, že musí mít minimálně 80 % tuku, ale nikoliv více než 90 %. Nenechte se ale zmást tím, že někteří výrobci velkým písmem na obal napíšou třeba jen procenta, ale už k tomu nedodají, k čemu se vztahují. Máslo smí mít také jen maximálně 16 % vody.

Másla se dělí ještě do několika kategorií. Označení čerstvé máslo může nést pouze to, které je do 20 dnů od data výroby. Stolní máslo může být skladováno až 24 měsíců při mrazírenských teplotách. Jako tradiční máslo se pak smí prodávat pouze produkt, který je vyroben přímo ze stloukaného mléka či smetany.

Dále tu pak máme nižší kategorie výrobků. Margarín je vyroben z rostlinného či živočišného tuku, přičemž platí, že vůbec nemusí obsahovat mléko. Musí však obsahovat alespoň 80 % tuku.

Koupit můžete také výrobek s označením směsný tuk, který je rovněž vyroben z rostlinného či živočišného oleje, který obsahuje neméně 10 a nejvýše 80 % mléčného tuku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Timesofindia, Dtest

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments