Na čem je nutné smažit palačinky. Profíci kroutí hlavou nad tím, jak je lidé připravují

Palačinky patří mezi nejoblíbenější dobroty, které si můžeme snadno a rychle připravit v pohodlí domova. Nabízí se celá řada možných úprav a ochucení, což jejich atraktivitu ještě zvyšuje. Bohužel, velká očekávání mnohdy vystřídá střet s nevábným výsledkem.

Správná příprava těsta

Nezřídka se stane, že se palačinky potrhají, připálí nebo jsou podivně gumové. Důvodem jsou časté chyby, kterých se lidé dopouštějí. Zkuste si tentokrát palačinky připravit tak, jak se sluší a patří, bez zbytečných kompromisů, které je akorát pokazí.

Základem je pochopitelně těsto. Pokud už to vám hrudkovatí nebo je příliš husté, můžete si klidně vadit na to, že výsledek bude špatný. Je potřeba mouku prosít a vejce ušlehat s mlékem. Díky tomu budou palačinky mnohem kypřejší a nebudou se vám tvořit nepříjemné hrudky.

Mouku za stálého míchání postupně nasypejte k mléku a vejcím. Vaše těsto by mělo být dokonale hladké. Velkou chybou přitom je, pokud do těsta přidáte cukr. Ten vám totiž bude při smažení palačinek karamelizovat. Takto pak nejčastěji vznikají připálené palačinky.

Foto: Shutterstock

Na řadu přichází smažení

Těsto tedy máme připravené. Teď přichází na řadu další důležitý úkon, a to smažení. Základní otázkou pochopitelně je, na čem palačinky smažit. Většina lidí sáhne po slunečnicovém nebo řepkovém oleji. To je ale z hlediska profesionálů další vážný nedostatek. Použít byste totiž měli vepřové sádlo. A pokud ho nemáte, sáhněte po másle.

Důležitý je rovněž výběr pánve, na které budete palačinku smažit. Vyberte si takovou, která nemá vysoké okraje, protože pak se vám bude výtvor špatně obracet.

Smažení v žádném případě neuspěchejte. Nejprve nechte pánev řádně rozehřát. Pak na ni vložte půl čajové lžičky sádla a nechte zahřát. Tuk rovnoměrně rozetřete a nalijte do pánve těsto. Opékejte na mírném plameni. Jakmile vidíte, že palačinka začíná tuhnout, otočte ji.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marta Zelinkova
Marta Zelinkova
1 rok

Mleko spis studene…..pridat olej .aby se testo nehrudkovalo….nechat 1/4 hod testo odpocinout.

Anina
Anina
1 rok

Solím i sladím, sice minimálně, ale těsto se mi stejně nepřipálí. A na sádle? Nikdy. Těsto míchám jenom kvedlačkou 😉 a mám ho krásně hladké, bez hrudek. Naberu malé množství těsta a kroužením pánvičky ho rovnoměrně rozliji. Vnučka (11) umí krásně obracet palačinky ve vzduchu. A těsto umí také perfektní. Tak dobrou chuť vám, ať smažíte na čemkoliv.

Petr
Petr
1 rok

Těsto připravuji stejně. Cukr také nedávám. Naopak, trochu těsto osolím. Smažím na el. “crepové”, teflonové pánvi, kterou před první pomašluji máslem a další již dělám na sucho. Těsto naleji sběračkou a rozetřu otočným válečkem. Dělám je tenké a světlé. Malm s nimi úspěch.

Kristina
Kristina
2 let

Ano, přesně, tak dělám.Akorat jsem vždy dala i cukrTen už nedám.Díky