Jaké potraviny je zakázáno dávat do mrazáku. Většina nezná základní zásady

Mrazák se stal v domácnosti obrovským a nepostradatelným pomocníkem. Čím déle ho využíváme, tím větší tendenci máme do něj dávat všechno možné. Často přitom ale zapomínáme na to, že ne vše by se do mrazícího boxu v rámci lednice dávat mělo. V některých případech je to dokonce zcela nevhodné. Výsledkem může být poničené jídlo a také ohrožené zdraví nejen vás, ale i vašeho okolí.

Zelenina a ovoce

Že jste si zvykli dávat do mrazáku ovoce a zeleninu? Pak s tím raději okamžitě přestaňte. Je to totiž naprosto nevhodné. Jak v ovoci, tak v zelenině se totiž nachází velké množství vody, zejména v určitých druzích. Po vložení do mrazáku tato voda zmrzne. Jakmile však ovoce vyndáte, voda vyteče. Většina plodů tak ztrácí svou kvalitu i výživové hodnoty.

Čerstvé bylinky

Bylo by pochopitelně krásné, kdybychom si mohli uchovat čerstvé bylinky po celý rok. Umístění do mrazáku za tímto účelem se přímo nabízí. Avšak nedělejte to. Bylinky po zamrazení a rozmrazení ztratí nejen svou chuť, ale také konzistenci. Když je vyndáte, často vám zbude pouhá kaše.

Maso, které v mrazáku už bylo

Někteří lidé zcela nedbají na absolutní základy mrazení. Na prvním místě je přitom pravidlo, že nesmíte zamrazit jídlo, které už jste jednou zmrazili a pak zase rozmrazili. Dvojnásob to platí v případě masa. Když ho jednou rozmrazíte, a je jedno, zda z vašeho mrazáku nebo z obchodu, musíte ho zkonzumovat, případně vyhodit. Zpět do mrazícího boxu nesmí. Hrozí totiž kontaminace bakteriemi.

Foto: Shutterstock

Mléčné produkty

V mrazáku by se v žádném případě neměly nacházet mléčné produkty, mezi které počítáme hlavně mléko, sýry, jogurty, tvaroh či máslo. Obvykle se tam totiž srazí, což je učiní nepoživatelnými a částečně i nebezpečnými.

Vejce a vaječné produkty

Samotná vejce byste do mrazáku dávat neměli. Je v nich totiž množství vody, která v mrazáku nabude objem, což vyústí v prasknutí skořápky. Takto se mohou do vejce dostat bakterie. Do mrazáku ale neumisťujte ani hotové výrobky z vajec, tedy hlavně majonézu či různé krémy. Opět platí, že se pravděpodobně srazí.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
2 let

“Jakmile však ovoce vyndáte, voda vyteče. ” Jednak ta voda nevyteče jakmile ovoce z mrazáku vyndáme, a druhak je to vcelku jedno, pokud ji nevylijeme. Nejlepší je při zamrazování ovoce a zeleniny použít funkci rychlého hlubokého (-18 ° C) zmrazení, přičemž musí být suché (jednou z největších chyb je zamrazit ovoce a zeleninu ještě mokré od omytí). Dále se toho nesmí zamrazovat moc najednou, protože se tím to rychlé zmrazení výrazně zpomalí. A ideální je, aby se při zamrazování jednotlivé kousky navzájem nedotýkaly. Já to dělám tak, že je rozložím do misky, a teprve po zmrazení je sesypu. A pokud… Číst vice »