Na co nikdy nesmíte použít olivový olej. Většina lidí to netuší a dělá hrozivou chybu

Olivový olej je oblíbeným základem pro tvorbu zdravých salátů nebo zálivek. Mnoho z nás jej ale používá i tam, kde by se to nemělo. Na co si dát pozor?

Máte doma panenský olivový olej?

Panenský olivový olej se získává z oliv klasickým procesem lisování nebo dalšími mechanickými postupy. V žádném případě nedochází k zahřívání oliv, ani k použití chemických látek. Panenský olej je skvělý pro využití v potravinářském i kosmetickém průmyslu.

Jak je to se smažením

Když už se rozhodnete pro smažené pokrmy, měli byste si hlídat jejich vysokou kvalitu. Hlídat se musí také tuk, ve kterém budete pokrm smažit. Zde se díváme především na tepelnou stabilitu, která určuje kvalitu tuků ke smažení. Pracujeme s hraničním teplotním bodem, při kterém se již olej začíná přepalovat. Dále je rozhodující obsah nenasycených mastných kyselin. Ty jsou pro náš organismus prospěšné.

Foto: Shutterstock

A co olivový olej?

Panenský olivový olej se používá ve studené kuchyni, kde je podle výzkumů důležitým faktorem v rámci předcházení rakoviny. Používáme jej do těstovin, do salátů i k pečení ryb. Jak to ale udělat, když se chystáme smažit?

Zde platí zlaté pravidlo. Pokud si pro smažení zvolíte panenský olivový olej, nemělo by se z něj při jeho zahřívání nikdy začít kouřit. Zde se totiž jedná o překročení kouřového bodu, kdy se začínají tvořit zdraví neprospěšné látky. Extra panenský olej má tuto teplotní hranici při 210 stupních Celsia.

Proto je vhodné používat olivový olej i ke smažení. Jeho kouřový bod je totiž mnohem vyšší, než u jiných olejů. I zde se ale musíte snažit o to, abyste to se smažením nepřehnali.

Olivový olej je možné použít i pro smažení. Při teplotě nad 200 stupňů Celsia se vám bude přepalovat, ale při nižších teplotách je velmi vhodný pro přípravu jakéhokoliv pokrmu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Zase jste to smazal, chrouste – ale opět vám připomenu, že chytřejší proto nebudete – psát neumíte, tématu se nedržíte – co vlastně umíte? Moc toho nebude, co…tak mě honem smažte, než si ten “chvalozpěv” někdo přečte 😀
Tak dozvíme se konečně, nač nikdy nesmíme použít ten olivový olej?! Sakra!