Na tato místa nechoďte ani po třetí dávce vakcíny, varují experti

Účinnost covidových vakcín se postupně snižuje, a tak se v západním světě začíná očkovat třetí dávkou, která by měla posílit imunitní reakci organismus především vůči agresivní variantě delta. Ukazuje se však, že ani po třetí dávce nebudou lidé chráněni takovým způsobem, jak se předpokládalo. Zkrátka, určité riziko nákazy, ale i komplikovaného průběhu nemoci přetrvává.

Restaurace jsou tabu?

Proto řada epidemiologů a virologů doporučuje držet se některých ochranných opatření i poté, co člověk dostane třetí dávku a měl by být teoreticky plně chráněn. Jde mimo jiné o to, aby se lidé vyhýbali místům, kde hrozí vysoké riziko nákazy. Samozřejmostí by mělo být také nošení roušek i po očkování.

Epidemioložka z Floridské univerzity Cindy Prinsová pro server Businnes Insider prohlásila, že ani v případě naočkování třetí dávkou nebude navštěvovat například interiéry restaurací, které považuje za vysoce rizikové z hlediska šíření infekce. “Třetí dávka by byla skvělá, ale nemyslím si, že by mě okamžitě vrátila k aktivitám, které považuji za rizikové,” uvedla Prinsová s tím, že si počká přinejmenším do okamžiku, než komunita, ve které žije, nedosáhne na nižší práh denních případů nákazy. “Chtěla bych, abychom se dostali na hranici deseti případů na 100 000 obyvatel,” uvedla epidemioložka.

Cindy Prinsová zdůrazňuje, že výraznému snížení počtu nákaz by pomohlo, pokud by se populace nechala naočkovat alespoň z 85 %. Není přitom sama, kdo si do té doby dá pauzu od oblíbeného stolování v restauracích. To totiž představuje významné riziko, na které virologové neustále upozorňují.

Foto: Shutterstock

Zvažte tři faktory

Anketa mezi epidemiology, imunology a infektology v USA ukázala, že celých 67 % z nich se v interiéru restaurací vůbec nebude stravovat. Namísto toho upřednostňují stravování venku.

Podle odborníků by lidé před konzumací jídla v restauraci měli zvážit tři faktory. Jde o stav očkování, úroveň přenosu viru v oblasti, kde se nacházíte a vaše osobní hodnocení rizika. Při tom posledním byste měli zvážit například to, zda nemáte sníženou imunitu, ať už kvůli nějaké nemoci nebo věku.

Být uvnitř je vysoce riziková aktivita, protože jíte a pijete. Nemáte nasazenou roušku. Je tu spousta dalších lidí, u nichž nevíte, zda jsou očkovaní a kteří také nemají roušku. Jste tam delší dobu. Podívám se na všechny tyto faktory a rozhodnu se informovaně. Není to černobílé,” uvedla epidemioložka Saskia Popsecuová pro deník Washington Post.

Foto: Shutterstock, zdroje: Businnes Insider, Washington Post

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
17 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
2 let

Ano