Nápoj zlikviduje cukr v krvi do 60 minut. Skvěle funguje i jako prevence proti cukrovce

Pokud se potýkáte s vysokou hodnotou cukru v krvi, jistě víte, jak velké problémy to může způsobit. Pakliže má člověk cukrovku, je doslova zásadní držet krevní cukr, takzvanou glukózu, ve vymezených hranicích, abyste neutrpěli hyperglykémii. Ovšem i zdraví lidé by měli dbát o to, aby jim v žilách nekolovalo příliš mnoho cukru, protože to časem může znamenat, že se u nich rozvine diabetes druhého typu.

Skvělé výsledky na cukr

V obou případech se jako ideální jeví nápoj, jehož účinky teď vědci odhalili. Nutno říct, že byli ze svého objevu u vytržení. Ukázalo se totiž, že obyčejný černý čaj dokáže významně snížit cukr v krvi do pouhých 60 minut. Takovou rychlost a účinek nikdo nečekal.

K cukrovce dochází tehdy, nedokáže-li tělo produkovat dostatečné množství hormonu pojmenovaného inzulin. V některých případech ho pak sice organismus produkuje, ale pro změnu se nedokáže vstřebat tam, kde je to potřeba. Výsledek je stejný. Cukr v krvi v takovém případě nemá “přirozeného nepřítele” a může v těle páchat nepěkné škody.

Podle studie zveřejněné v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition by mohl být pro diabetiky velkým pomocníkem právě černý čaj. Ukázalo se totiž, že snižuje cukr v krvi, a to nejen u lidí s cukrovkou, ale i takzvaným prediabetem. To je stav, který cukrovce předchází, ale je ještě vratný.

Foto: Shutterstock

Vhodný i coby prevence

Výzkum probíhal poměrně jednoduše. Dobrovolníci dostávali k jídlu buď černý nápoj nebo jiný drink. Následně jim byly měřeny hladiny glukózy v krvi. Jednoznačně se prokázalo, že ti lidé, kteří pili černý čaj, měli nižší hladinu cukru, a to už do 60 minut od vypití černého čaje. “Pokud budete konzumovat černý čaj, můžete tak rychle snížit hladinu glukózy poté, co jste zkonzumovali sacharidy,” uvádí vědci.

Jak ale ukázal experiment s osobami trpícími prediabetem, černý čaj může velmi dobře fungovat také jako prevence cukrovky. Budete-li ho konzumovat pravidelně, nemusíte se ani příliš omezovat a cukr by měl být pod kontrolou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pubmed, Endocrineweb

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments