Naše babičky měly hned 3 způsoby, jak nahradit drahé máslo. Kolikrát je alternativa ještě lepší

Při pečení a často i při vaření, se údajně neobejdete bez másla. To dodává pokrmům jemnou a krémovou chuť. Jistě vás potěší, že máslo, které si po mnoho měsíců drží vysokou cenovku, lze jednoduše nahradit. Poradíme vám, čím v kuchyni nahradit máslo.

Krémová chuť pokrmů

Při vaření i pečení saháte po másle poměrně často. Těžko si lze představit bešamelovou omáčku bez másla nebo krémy na dorty a řezy připravené jen z pudinkového základu. Přesto je možné máslo v kuchyni nahradit. To určitě potěší všechny, kterým není po chuti růst ceny másla nebo mají intoleranci laktózy a musí se mléčným produktům vyhýbat. Poradíme vám hned několik produktů, které máslo dokonale nahradí při vaření a pečení, přitom chuťové buňky nebudete šidit. Základní alternativou k máslu je sádlo. Můžete jej využít do slaných i sladkých pokrmů.

Nahrazujte margarínem

Naše babičky margarín prakticky neznaly a všude používaly jen máslo a sádlo. Později si margarín otevřel dveře do mnohých lednic a je považován za zdravější alternativu pokrmového tuku. Některá výživová doporučení však od margarínu opětovně upouštějí a vracejí se k máslu. Ať tak či jinak, margarín je dokonalou náhradou za máslo.

Vybírejte margarín ze směsi přírodních rostlinných olejů a nepleťte si margarín a ztužený pokrmový tuk. Margarín nahrazujte za máslo v poměru 1:1 a pokračujte v postupu doporučeném v receptu.

Foto: Shutterstock

Sáhněte po rostlinném oleji

Rostlinné oleje neobsahují laktózu. Běžné varianty jako slunečnicový nebo řepkový olej jsou bez chuti. Nemají ani žádnou specifickou vůni, která by ovlivnila chuť pokrmu. Proto jsou vhodnou náhradou například do litého těsta nebo do těsta kynutého. Poslouží rovněž jako základ na jíšku do omáček a polévek. Do koláčů a sušenek je zase vhodný kokosový olej, dezerty krásně provoní.

Řecký jogurt s vysokým obsahem tuku

K dostání jsou řecké jogurty v tučnější variantě. Jogurty řeckého typu s vyšším obsahem tuku mohou nahradit máslo v koláčích, buchtách a sušenkách. Jogurt uvítáte jako zdravější variantu tuků. Má vysoký obsah proteinu, proto se nemusíte bát zařadit sladkosti s řeckým jogurtem i do režimu redukční diety.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments