Někdy se nám pod ruce dostane kus masa, o kterém už dopředu víme, že asi bude problém ho zpracovat tak, aby bylo měkké a chutné. Než abychom se s ním trápili nebo ho zbytečně vyhazovali, určitě se vyplatí vyzkoušet jednoduchý trik.
Jedlá soda – odpověď snad na všechny otázky v domácnosti
Jedlá soda je takový malý zázrak, který nám pomůže snad se vším. Často v domácnostech, především v těch, kde se nepoužívají chemické čisticí prostředky, slouží při úklidu.
Své využití však má samozřejmě i při vaření. A skvěle se hodí, když potřebujeme změkčit maso, o kterém se právem domníváme, že bude po uvaření „jako podešev“.
Stačí připravit roztok: na 100 ml vody dát lžičku jedlé sody a maso do tohoto roztoku na čtvrt hodinky naložit. U některých druhů mas (jehněčí, skopové, kůzlečí) navíc tato příprava zbaví maso typického nepříjemného zápachu.
Jakmile vyndáme maso ze sodného roztok, je třeba ho pořádně opláchnout.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/05/maso-1.jpg)
Další tipy na změkčení masa
Obecně masu samozřejmě pomáhá, je-li před přípravou delší dobu naloženo. Ideální je naložit maso do oleje, který můžeme dochutit bylinkami nebo kořením a vytvořit si tak jednoduchou domácí marinádu – využít můžeme třeba česnek, rozmarýn, tymián nebo chilli.
Kuřecí a další jemná masa je možné nakládat do jogurtu, který je učiní krásně křehkými. K nakládání se také používá třeba sójová omáčka, která je velmi chutná v kombinaci s medem (jenž může být sám o sobě dobrou možností, do čeho maso naložit).
Naopak vyhnout byste se měli většině kupovaných marinád. Obvykle neobsahují kvalitní suroviny, jsou plné soli a konzervantů a jejich agresivní chuť zbytečně potlačuje a znehodnocuje chuť samotného masa.
Druhy masa, která mají problém se změknutím, by se neměly připravovat zprudka, ale naopak jim dopřát čas – dusit je nebo propékat pozvolna a na mírném plamenu.
Foto: Shutterstock
Jedlá soda je nesmysl, protože má odpornou chuť. Když naložit, tak do citronu nebo limetky, v nejhorším případě použít ocet. Mléčnou kyselinu asi totiž běžně doma nikdo nemá.
Jednou jsem tu blbost udělala – měla jsem kus masa ze starší kozy a maso vzdorovalo všemu, tak jsem do kastrolu v zoufalství přihodila dvě lžíce sody…no, jíst se to dalo, ale – bylo to nasládlé a tak maso nakonec skončilo ve špagetách s ajvarem a kečupem…na hraně poživatelnosti.
Nechť si tu sodu strčí někam… 😛
A už je to tu zas! To opisujete ty pitomosti jeden od druhého? Zcela nedávno tu byl článek se stejným doporučením – naložit maso do sody – to snad nemyslíte vážně 😛