Nejoblíbenější kuchyňský olej vypouští do jídla rakovinotvorné látky. Češi ho ale kupují ve velkém

Rostlinné oleje se těší velké popularitě a těžko bychom se bez nich v dnešní době obešli. Do značné míry nahradily živočišné tuky, které naopak před lety upadly v nemilost. To už se ale mění a mnozí teď naopak upozorňují na skutečnost, že třeba máslo nebo sádlo může být velmi prospěšné, případně méně škodlivé než samotné rostlinné oleje.

Naprostý propadák

Na trhu je teď k dispozici obrovské množství různých olejů, které se vyrábějí z odlišných plodin. Ačkoliv si to rádi myslíme, ne všechny jsou stejné, ba právě naopak. Jejich vlastnosti jsou odlišné, stejně jako chování v různých situacích.

Například při činnosti, ke které se oleje používají nejčastěji, což je vaření nebo smažení, nejsou oleje zrovna tím pravým ořechovým a ne všechny se na to hodí. Dochází zde totiž ke specifickým chemickým procesům, v jejichž důsledku se vyplavují do jídla škodlivé látky.

Foto: Shutterstock

Co se hodí a nehodí

Nedávné studie upozornily hned na čtyři oleje, které jsou v tomto ohledu problematické. Při smažení a vaření totiž vyplavují aldehydy, které jsou rakovinotvorné. Týká se to hlavně olejů, jež obsahují velké množství nenasycených tuků. Právě ty se potom přeměňují na škodlivé látky.

Problém se týká oleje kukuřičného, sójového a palmového, které se v České republice naštěstí příliš nepoužívají. Bohužel je ale na seznamu také jeden z nejoblíbenějších olejů v tuzemsku, a tím je slunečnicový olej.

Naopak se ukazuje, že na vaření a smažení jsou mnohem vhodnější máslo a sádlo. Pokud už ale chcete smažit na oleji, není od věci sáhnout po tom řepkovém. Ačkoliv si možná říkáte, že mezi ním a slunečnicovým není rozdíl, v tomto ohledu je skutečně velký.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments