Nemohl jsem se dívat, jak má tchyně zamazanou troubu. Vzal jsem minci z peněženky a do pár minut byla jako nová

Čištění trouby asi nebaví nikoho. Nicméně to není důvod nechat zajít věci příliš daleko, protože když už máte zamazanou troubu přespříliš, musíte se ukrutně snažit, abyste ji vydrhli. Jaké triky pro dokonale čistou troubu použít?

Zachrání vás mince

Nejdříve si troubu klasicky předčistěte běžným mycím prostředkem nebo třeba pastou z jedlé sody, o které bude řeč později. Poté na silně znečištěná místa nastříkejte čisticí prostředek. Teď přichází čas na slibovanou minci. Vezměte si minci z peněženky – ideální je desetikoruna, dvacetikoruna nebo padesátikoruna. Její hranou krouživými pohyby vydrhněte špinavá, připálená místa. Mince vlastně nahrazuje houbičku nebo drátěnku. Budete však překvapeni, jak dobře.  

Samočisticí funkce

Věděli jste, že novější modely jsou vybaveny funkcí samočištění? Během čisticího cyklu se trouba zahřeje na extrémně vysokou teplotu a spálí veškeré zbytky a nečistoty, které jsou uvnitř. Z nepořádku zbyde pouze trochu popela, který snadno setřete vlhkým hadříkem. Jediná nevýhoda je dlouhé trvání cyklu a velké teplo sálající z trouby.

Chemické čisticí prostředky

Na trhu je dostatečné množství chemických přípravků, které vám troubu vyčistí. Vyberte si podle svého gusta a řiďte se doporučeními na obalu. Při používání těchto chemikálií raději větrejte a vybavte se rukavicemi, případně i rouškou.

Foto: Shutterstock

Jedlá soda a ocet

Z jedlé sody a vody, které smícháte v poměru 1:1, vyrobte pastu, tu naneste dovnitř vychladlé trouby. Nechte půl hodiny až hodinu působit, poté dočistěte a setřete. Jedlá soda dokáže divy. Touto pastou účinně vyčistíte také dveře trouby.

Pokud chcete směs ještě o trochu agresivnější, přidejte ocet. Samotným octem v rozprašovači také můžete vnitřek trouby vystříkat a poté setřít.

Jak na čištění roštů?

Nejlepší je, když je úplně vyndáte a ponoříte do vody s mycím prostředkem, případně octem. Necháte dostatečně dlouho odmočit, vydrhnete a usušíte.

Rady na závěr

Při čištění trouby nikdy nezapomeňte počkat, až trouba zcela vychladne. Podle odborníků byste měli troubu čistit jednou za 3-6 měsíců, podle potřeby i častěji. V čisté troubě připravíte chutnější jídlo a také minimalizujete množství bakterií.

Foto: Shutterstock, zdroj: realsimple.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments