Nenápadný zlozvyk, který poškozuje vlasy. Běžná věc uškodí i krku

Módní časopisy ženám radí, aby si vyčesaly culík, jelikož díky němu budou vypadat vyšší. Doma si ženy takový účes rády dopřejí, jelikož jim díky němu nepadají vlasy do obličeje a mohou se tak v klidu věnovat jakékoli činnosti. Taková úprava vlasů má ale i své stinné stránky. Způsobuje totiž zdravotní problémy a poškozuje také vlasy.

Když je culík příliš utažený

Aby byl culík přesně uhlazený, je třeba jej zavázat do pevné gumičky. Pokud ale budete své vlasy tahat příliš, napnete nepřirozeně svou kůži, na které se později mohou lépe vytvářet vrásky, a také vám může hrozit bolest hlavy. Jestliže se pro culík rozhodnete, nevolte jeho variantu vyčesanou nahoru, ale raději jej sepněte v zátylku.

Hrozí poškození vlasů

Vlasy jsou jemné a křehké, proto vyžadují opatrnou manipulaci. Jestliže jsou denně v jednom kuse svázané pevnou gumičkou, může se jejich struktura narušit a stávají se lámavými a citlivými. Vždy proto používejte jen gumičky z jemného materiálu a neutahujte je příliš. Velmi dobře vám poslouží také jemná stuha nebo skřipec.

Vlasy také častěji vypadávají, jelikož jsou často napínány a kořínek se z kůže uvolní. Vždy proto při vázání myslete na to, že nesmí být stoprocentně napnuté.

Foto: Shutterstock

Nevhodné gumičky

Zapomeňte na gumičky, které se používají nejčastěji v kuchyni jako uzávěry k pytlíkům. Do těchto gumiček se zamotávají snadno vlasy a téměř není možné je sundat, aniž by si dámy vytrhaly spoustu vlasů. Vhodnější jsou gumičky z textilu, stuhy nebo čelenky, které odstraní prameny vlasů z obličeje, ale zbytečně vlasy neničí.

Hrozí vám bolesti zad

Pokud jste obdařeny hustou hřívou, kterou rádi vyčesáváte do vysokého culíku, myslete také na svá záda. Dlouhé vlasy bývají těžké a při sepnutí do culíku velmi nerovnoměrně zatěžkávají hlavu, a to často vede k bolestem krku a zad. Alespoň na noc si proto od culíku ulevte a nechte své vlasy odpočívat v přirozené podobě.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.