Neskutečný fígl, jak opravit pokažené těsnění lednice. Ušetříte za elektřinu velké peníze

Lednička je spotřebič, který najdeme prakticky v každé domácnosti. Aby co nejdéle vydržela, co nejlépe sloužila a spolykala co nejméně našich úspor, musíme dodržovat některá základní pravidla. Která to jsou? A jak vyřešit problémy, které se u déle používaných ledniček mohou vyskytnout?

Nefunkční těsnění

Nedoléhající dveře lednice jsou velkým problémem. Vadné těsnění totiž propouští dovnitř teplý vzduch. Lednice pak musí pracovat na mnohem vyšší výkon, aby udržela ideální teplotu 4 °C, což se odrazí na zvýšeném účtu za elektřinu. Vyšší teplota uvnitř lednice navíc umožňuje bakteriím, aby se lépe množily, a to má za následek kažení potravin.

Vyzkoumejte příčinu

Nejprve zkontrolujte, proč těsnění netěsní. Často jde o triviální příčinu, například něco v lednici znemožňuje dvířkům, aby se dovřela.

Dalším poměrně častým důvodem je špína. Během delší doby se na těsnění usadí drobné částečky, které mu nedovolí, aby dobře těsnilo. U starých lednic může být těsnění prostě už opotřebované, zkroucené nebo zteřelé.

Těsnění nejprve vyčistěte

Úplně prvním krokem k zavřené a funkční lednici by mělo být vyčištění těsnění. Napusťte si kýbl s jarovou vodou nebo octem a hadříkem těsnění dobře vyčistěte a vysušte. Nyní vyzkoušejte, jestli nedošlo ke zlepšení.

Foto: Shutterstock

Vyzkoušejte jelení lůj

Na poničené těsnění, které se může pochlubit prasklinami nebo dírkami, vyzkoušejte balzám na rty. Jakmile těsnění umyjete a usušíte, potřete problematická místa jelením lojem, které ještě důkladně rozetřete prstem. Proč to všechno? Tuk obsažený v jelením loji vyrovná nerovnosti, takže těsnění bude těsnit lépe.

Poslední možnost

Když nepomohlo nic z výše zmíněného, nedá se nic dělat, dny vašeho těsnění jsou sečteny a vy jej budete muset vyměnit. Při tomto kroku raději nespoléhejte na svou kutilskou fantazii, ale kupte si těsnění speciálně pro váš typ ledničky a dohledejte si přesný postup odpovídající právě vašemu spotřebiči.  

Foto: Shutterstock, zdroj: BigTimeKitchen, wikiHow

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments