Sladkou a výraznou chuť rajčat zajistí speciální zálivka s jednou přísadou z kuchyně

Rajčata už dávno nejsou sezonní záležitostí. V obchodech si je můžeme koupit během celého roku. Problém ovšem je, že během zimních i jarních měsíců tyto produkty rajčata spíše jen připomínají vzhledem. Často je to pouze červená koule bez chuti.

Proto se tak těšíme, až začnou zrát sladké plody na našich zahrádkách. Ty, díky dostatku slunečního svitu, budou jako rajčata také vonět a chutnat.

Jak vypěstovat ta nejsladší rajčata?

Bohužel se občas stane, že i přes dostatek slunce jsou naše rajčata mnohem méně sladká, než bychom si přáli. Můžeme tento poměr vlastním úsilím nějak zvrátit?

Samozřejmě je důležité vybrat si správnou odrůdu. Obecně platí, že malá, například cherry rajčata, jsou sladší, než jejich větší příbuzní. Také červená rajčata bývají sladší než žluté, oranžové nebo růžové odrůdy.

Hodně také záleží na světle. Alespoň 8 hodin slunečních paprsků denně vyvolá aktivnější fotosyntézu v rostlinách a ta následně zapříčiní vyšší množství sacharidů v nich.

Foto: Shutterstock

Zkuste epsomskou sůl nebo skořici

Pokud jste tedy vybrali správné sazeničky i to nejlepší místo na vaší zahradě nebo truhlíku, vyzkoušejte ještě pár dalších typů.

Zkušení pěstitelé radí, posypat půdu kolem rostlin jedlou sodou. Ta prý dokáže snížit kyselost půdy a vy díky tomu sklidíte rajčata sladká jako med.

Hnojivem, které kromě jiného umí udělat vaše rajčata sladšími, je i epsomská sůl, díky obsahu hořčíku a síry. Stačí malé množství přidané do konve s vodou na zalévání.

Jiní zahradníci nedají dopustit na kávovou sedlinu, kterou můžete zapracovat do půdy stejně, jako jedlou sodu.

Nečekaným způsobem, kterým zkouší podpořit kvalitu svých rajčat, je zalévání keříků skořicovým výluhem. Možná jste o této metodě ještě neslyšeli a skořici máte spojenou spíše s pečením štrúdlů. Ale neocenitelným pomocníkem může být i ve vaší zahradě.

Odrazuje škůdce, má protiplísňové účinky a výluh z ní pomáhá rostlinám lépe vstřebávat živiny, jako jsou draslík, fosfor a dusík. Postačí jednou za 14 dní přidat do vody na zalévání skořicový vývar. Vaše keříky získají silné a zdravé kořeny a díky nim sklidíte nejlepší rajčata, jaká vám daná odrůda může nabídnout.  

Vyzkoušejte všechno

Nejste si jisti, kterou cestou se vydat? Jak vaše rajčata podpořit, aby jejich chuť byla nezapomenutelná? Zkuste experimentovat!

Na každou rostlinku použijte jiný recept. Půdu kolem některých posypte jedlou sodou, jiným dopřejte kávovou sedlinu. Některé zalévejte s přídavkem epsomské soli a další výluhem ze skořice. Možná bude zajímavé sledovat, která rajčata budou ta nej. A vy budete příští rok chytřejší.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments