Neznámý trik, jak udělat ta nejlepší míchaná vajíčka. Jde o to, jak budete míchat žloutky a bílky

Připravujete si k víkendovým snídaním nebo k rychlým večeřím míchaná vajíčka? A stali jste se v jejich přípravě již absolutním mistrem, nebo se vám občas přece jen nepovedou? Máme pro vás pár triků, jak jejich přípravu ještě vylepšit.

Pozor na vysušení

Asi největší problém, který se při přípravě míchaných vajíček občas stane, je, že je zkrátka vysušíme. Může za to buď zbytečně vysoká teplota na plotýnce, nebo příliš dlouhá doba smažení. Míchaná vajíčka by měla být vždy částečně tekutá a mít jasně žlutavou barvu.

Jak připravit míchaná vajíčka

Každý má svůj způsob, jak vajíčka připravovat. Někdo je má rád na oleji, jiný na másle. Profesionální kuchaři doporučují přípravu spíše na másle nebo třeba na tuku ze špeku. Pánev si mírně rozpalte, poté na ni rozklepněte vajíčka. Je dobré začít míchat nejdříve bílky po okrajích, až když začnou tuhnout, sáhněte vidličkou či vařečkou i do žloutku a začněte ho spojovat s bílky. Vajíčkům budou pak už stačit jen dvě tři minutky a můžete je rovnou podávat.

Zajímavý je také způsob, jak je připravit nad vodní lázní. V takovém případě jistě použijte máslo. Rozklepněte si vajíčka do skleněné mísy, kterou postavte nad vodní lázeň a pomalu zahřívejte. Celý proces bude trvat poměrně dlouho, ale vajíčka pak budou mnohem krémovější a jemnější. Pro ještě lepší efekt můžete přidat smetanu nebo plísňový sýr.

Foto: Shutterstock

Sýr je dokonalá tečka

Zvlášť dopřáváte-li si míchaná vajíčka často, je dobré si je připravovat na různé způsoby. Přidávat k nim cibulku, nasekat do ní pažitku nebo jiné bylinky. Skvěle chutná, když je dochutíte špetkou muškátového oříšku. Spíš dříve se přidával k vajíčkům i špek či slanina – dodá jim to skvělou chuť, ale bohužel pak bude pokrm ještě těžší, než obvykle, proto se od toho dnes ustupuje. Rozhodně se však nezdráhejte zastrouhat vejce sýrem – budou ještě mnohem chutnější.

Luxusní míchaná vajíčka

Jestli si chcete užít míchaná vajíčka jako z luxusní restaurace, můžete si k nim přidat nějakou méně obvyklou surovinu – třeba uzeného lososa nebo avokádo. Případně je zkuste zastrouhat parmezánem, uvidíte, že jim to dodá příchuť skutečně luxusního pokrmu.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments