Nikdy nesmíte do karbanátků přidat jednu věc. Lidé to ale neví a hrozně v tom chybují

Karbanátky jsou skvělým pokrmem, který dokáže velmi dobře zasytit, skvěle chutná a je možné ho připravit rychle. Není k němu také třeba velké množství surovin, takže když si vzpomenete, obvykle ho dokážete udělat k večeři ze zásob, aniž byste předtím museli nakupovat.

Vyberte optimální maso

Jak už tomu tak ale bývá, ne všechno je tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Lidé totiž až příliš často v přípravě karbanátků chybují. Výsledkem je obvykle jídlo, které není tak dobré, jak by být mohlo. Pokud se například podivujete nad tím, proč jsou v restauraci karbanátky o tolik lepší než u vás doma, když si je připravíte sami, je to obvykle dáno tím, že jim nevěnujete takovou péči.

Základem dobrých karbanátků je samozřejmě kvalitní maso. Lidé v obchodě často sáhnou po mletém hovězím mase, které je dražší a neobsahuje tolik tuku. Mnozí se tak domnívají, že právě proto je kvalitnější. To ale nelze říct a pro karbanátky se čisté hovězí nehodí, a to právě proto, že neobsahuje příliš mnoho tuku. Pak je jídlo vysušené a bez chuti. Ideální je na karbanátky vepřové maso, případně můžete sáhnout po mixu vepřového a hovězího.

Co je ale onou surovinou, na kterou nikdy nesmíte zapomenout, a většina lidí to přesto neví? Nejde o nic jiného než obyčejný chléb. Dejte si však pozor na to, jaký chléb do karbanátků dáváte. Vždy musí být vysušený. V žádném případě do masa nepřidávejte chléb čerstvý.

Foto: Shutterstock

Do chleba se vsákne šťáva

Možná si lámete hlavu nad tím, proč je nutné do karbanátků dávat sušený, ale nikoliv už čerstvý chléb. Je to jednoduše proto, že vepřové maso pouští hodně vody a tuku. To je pozitivní vlastnost. My ale potřebujeme tuto šťavnatost v jídle uchovat, aby nám neutekla. Právě proto potřebujeme sušený chléb, který ji nasákne. Díky tomu jsou potom celé karbanátky krásně šťavnaté a nadýchané. Pokud náhodou nemáte usušený chléb, sáhněte po strouhance.

Řada lidí také chléb do karbanátků z nějakého důvodu namáčí v mléce nebo ve vodě. To je další chyba, která vyplývá z výše uvedeného. V takovém případě ztrácí sušený chléb schopnost absorbovat šťávu z masa. Navíc takto do jídla pouze přidáte zcela zbytečné kalorie.

Čím jednodušší chléb přitom na karbanátky použijete, tím lépe. Nejlepší absorpční vlastnosti má suchá šumava.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

V restauraci si dá karbanátky jenom zoufalec a přidávat chleba do karbanátek může jen hovado – ten v nich nemá co dělat. A strouhanka, po které “máme sáhnout” když nemáme chleba – ta je z bílého pečiva – rohlíky (namočené) přidávám vždy a nikdy jsem neměla karbanátky vysušené – jak je to možné? 😛

Ivona
Ivona
1 rok
Reply to  Iris

No, jestli paní redaktorka používá kupovanou strouhanku, tak tam je namletí všechno 😁

Krokodyl
Krokodyl
1 rok
Reply to  Ivona

Co tvuj rodny jazyk…!?!