Nikdy neohřívejte párky a další masné produkty v mikrovlnné troubě. Hrozí velký problém

Mikrovlnku má doma mnoho z nás. Má své příznivce, kteří na ni nedají dopustit, ale i odpůrce, kteří ji nevlastní a jejímu používání nefandí. Jsou potraviny, které v ní ohřívat můžete bez problémů, ale je i mnoho takových, u kterých jsou určitá rizika. Víte, co je vhodné v mikrovlnce ohřívat a které produkty je lepší ohřát nebo uvařit jiným způsobem?

Hrnek s vodou nebo mlékem

Možná už jste si někdy do mikrovlnky dali hrnek s vychladlým čajem. Ideální to není, hrnek se totiž může hodně rozpálit, aniž by voda byla uvařená. V taková chvíli se můžete snadno spálit. U mléka zase hrozí, že přeteče. Mnohem vhodnější je tekutiny přelít do malého hrnce a ohřát na plotně.

Maso a uzeniny

Maso ani párky do mikrovlnky nepatří. A to ani mražené. Teplo se v mikrovlnce rozkládá nerovnoměrně, může být tedy část rozmrzlá a část ne a dochází k množení škodlivých bakterií. V ideálním případě nechte maso rozmrznout při pokojové teplotě a párky ohřejte pomalu ve vodě na plotně.  

Foto: Shutterstock

Houby

Ani houby byste neměli dávat do mikrovlnky. Houby je vhodnější zkonzumovat do 24 hodin od jejich přípravy, při ohřívání se totiž mění složení bílkovin, které obsahují. Pak mohou způsobit žaludeční potíže.

Brambory

Při ohřátí v mikrovlnce se změní jejich chuť, a navíc se v nich mohl vytvořit botulotoxin. Ohřev v mikrovlnce ho nezničí, brambory se tedy mohou stát toxické.

Mražené ovoce a zelenina

Ohřev mražené zeleniny či ovoce v mikrovlnce rozhodně není vhodný. U ovoce je vhodnější nechat rozmrznout při pokojové teplotě a zeleninu případně podusit na páře. Cenné látky, kvůli kterým tyto potraviny konzumujete, se mohou přeměnit na karcinogenní a takové už nám žádný užitek nepřinesou.

Vejce

Možná by vás to ani nenapadlo. Ale je důležité upozornit i na to, abyste v mikrovlnce neohřívali celá vejce ve skořápce – mohla by explodovat, což je velmi nebezpečné.

Foto: Shutterstock, zdroj: Readersdigest

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
1 rok

Hmm zase další strašáka.A ještě se tu nepsalo že maggi-klasik se vyrábí z kostí -které se nechávají HNÍT a např.hroznové víno se suší na hnoji.

Jarda
Jarda
1 rok

A z toho plyne poučení. Mikrovlnku vyhoďte a vraťte se zpět k ohništi.

Kveta
Kveta
1 rok
Reply to  Jarda

Asi tak nějak, tady jsou teda rady 😂