Ryba vám může zničit zdraví. Lékař varoval před takovou, která způsobuje rakovinu

Ačkoliv se nějakou dobu mohlo zdát, že medicína postupuje tak rychle kupředu, že nalezení léku proti rakovině je pouze otázkou času, dnes už se od tohoto cíle zase spíše vzdalujeme a vědci situaci hodnotí racionálně s tím, že něco takového je ještě hodně daleko.

Škodlivá příprava ryby

Také proto by lidé neměli čekat na zázraky a raději převzít zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou. Funguje to totiž až překvapivě dobře. Pokud nebudete konzumovat závadné a škodlivé potraviny, a navíc se ještě budete pravidelně hýbat, máte docela dobrou šanci, že se rakovině vyhnete, jakkoliv to pochopitelně nemůže být stoprocentní, protože určitou roli hrají také další faktory, jako je věk nebo genetika.

K tomu je však zapotřebí znát potraviny, které vám mohou uškodit. Některé z nich jsou zcela očividné. Patří sem nejrůznější tučné pokrmy, případně takové, které obsahují velké množství cukru. Možná vás ale překvapí, že karcinogenem může být potravina, která se jeví i velmi zdravě, jako je třeba ryba.

Pravdou je, že ryby jsou zdraví velmi prospěšné, protože obsahují spoustu kvalitních látek a také skvělé omega-3 mastné kyseliny. V této souvislosti však mluvíme o rybách, které jsou připraveny přírodním způsobem a neobsahují žádné další příměsi, které by mohly benefity zvrátit.

Jak nicméně uvádí lékař Hussain Abdeh z online kliniky Medicine Direct, ryby je možné připravit i způsobem, který je pro zdraví extrémně škodlivý. V tomto případě jde zejména o výrazně solné ryby. “Bohužel, solené ryby patří mezi dobře známé aktivátory rakoviny,” říká doktor Abdeh.

Foto: Shutterstock

Stejně škodlivá jako uzeniny

Solené ryby patří mezi velké pochoutky a jsou populární především v asijských státech. Zde se ryby naprosto běžně nakládají do velkého množství soli, což potom zvýrazňuje jejich chuť. Takový pokrm dostanete nejčastěji s rýží a dojem zdravého jídla na první dobrou nemůže být větší. Zdání však klame.

Výrazně solené ryby však najdeme i v našich končinách, kde se jedná o nejrůznější makrely či sardinky, zkrátka nepříliš čerstvé ryby, jež prošly procesem konzervace. Podle lékařů je přitom celkem jedno, zda jsou ryby soleny nasucho nebo se nacházejí ve slaném nálevu. Solením vznikají karcinogenní látky.

Doktor zdůrazňuje, že tímto způsobem zpracovaná ryba se řadí hned do první kategorie karcinogenů. Je tedy ve stejné skupině jako třeba uzeniny nebo tučná grilovaná masa.

Obecně vzato nejde jen o ryby. Nejrůznějšími způsoby konzervace procházejí také další potraviny, které mohou být začerstva zdravé, ovšem pak se z nich stanou zdroje rakoviny. Může jít třeba i o naloženou zeleninu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments