Objevte kouzlo nakládaného česneku. S vaším tělem udělá zázraky a navíc je chutný

Milujete česnek, ale snažíte se od něj držet dál, protože vyniká opravdu silným odérem? Není třeba se vyhýbat této zdravé pochoutce, která tělu přináší spoustu zdravotních benefitů. Existuje způsob, jak si jej užít bez toho, aniž byste ještě druhý den zapáchali nevábnou vůní. Připravte si společně s námi vynikající nakládaný česnek, který vás nadchne svou chutí, ale také sníženou specifickou vůní. 

Nekupujte, ale připravujte

Možná pro vás nakládaný česnek není žádnou novinkou, protože víte, že ho lze pohodlně koupit ve větších potravinách, ale domácí je domácí. Pokud jste se jej ještě neodhodlali koupit, protože se obáváte chuti, připravte si domácí. Ten bývá vždy nejlepší. Práce je to jednoduchá a my věříme, že ji zvládne i úplný začátečník. 

Foto: Shutterstock

Tyto ingredience budete potřebovat

V receptu nehledejte složitosti, žádné tu nejsou. Recept je složený ze surovin, které má většina z nás doma. Možná mimo česneku. Připravte si:

  • 500 gramů česneku
  • 300 mililitrů vody
  • 5 kusů hřebíčku
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1,5 lžíce octu
  • 1 lžíce soli

Vezměte si několik palic česneku a zbavte jednotlivé stroužky slupky. Následně je umyjte a osušte. Ano, česnek je důležité umýt. Mohly by na něm zůstat nečistoty ze slupky, což by mohlo vést ke znehodnocení a sklenice s nakládaným česnekem byste mohli vyhodit. Jakmile budete mít první fázi hotovou, dejte česnek do předem vyvařených sklenic. 

Nálev k česneku

K přípravě láku – nálevu smíchejte všechny výše uvedené ingredience a přiveďte je k bodu varu. Jak tohoto bodu dosáhnete, vypněte sporák a tekutinu nalijte do sklenic s česnekem. Každou sklenici po zalití lákem okamžitě uzavřete a otočte dnem vzhůru. V této pozici nechte nakládaný česnek vychladit. Následně jej uložte do spíže nebo tam, kde je tma a chladno. Za několik dní můžete otevřít první sklenici a pochutnat si na dokonalé a zdravé pochutině. Nakládaný česnek si můžete dopřát ke grilovanému masu, ke karbanátkům místo okurky a tak dále.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Thefreemanonline

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miloslav
Miloslav
2 let

Štěpánková psala, že se v něm může objevit botulotoxin. Pak si vyber.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Miloslav

Štěpánková je jasný magor – ta už tu tvrdila tolik věcí, že by ji ty potraviny mohly s úspěchem žalovat 😀