Oblíbená jídla, která nikdy nesmíte dát do mikrovlnky. Většina lidí to dělá a hrozí jim otrava

Málokterý vynález změnil každodenní život tak jako právě mikrovlnná trouba. Dnes si lidé bez ní nedokáží představit žádnou kuchyň. Pravdou je, že tento jednoduchý přístroj představuje obrovského pomocníka. Předpřipravené jídlo je díky němu hotové za pár minut. To je v hektické době něco nenahraditelného.

Ohřívání v mikrovlnné troubě však má svá specifika. Většina lidí jistě ví, že není možné do ní vložit hliníkovou fólii nebo plast. Se samotnými jídly už je to ale horší. Některá nejsou pro úpravu v mikrovlnce určena. Mohou se znehodnotit, ale také uškodit zdraví.

Rýže

Zdánlivě nevinná potravina, která se však může v mikrovlnné troubě nebezpečně proměnit. Jak uvádí organizace Food Standards Agency, v některých případech hrozí otrava. Rýže totiž obsahuje bakterie bacillus cereus, které jsou běžným varem zlikvidovány, ovšem působení mikrovln na ně nestačí.

Zpracované maso

Výhodou zpracovaného masa nebo nejrůznějších uzenin je to, že vydrží delší dobu. Za to vděčí působení konzervantů a chemikálií, které obsahuje. Jenže ohřátí v mikrovlnné troubě může tyto látky nebezpečně proměnit. Dochází zde k chemickým změnám, například oxidaci cholesterolu, jež souvisí s vysokým rizikem kardiovaskulárních chorob.

Foto: Shutterstock

Mateřské mléko

Matky mají často ve zvyku odsávat si své mateřské mléko a nechávat si ho na pozdější využití. Na tom není nic špatného, ba právě naopak. Jen takové mléko nesmíte ohřívat v mikrovlnné troubě. Láhev se totiž v mikrovlnce nezahřeje rovnoměrně, ale obvykle vytvoří horká a studená místa. Dítě se může velmi snadno spálit. Ohřívaná plastová láhev také může uvolňovat své částice, což způsobuje karcinogenní procesy. Mateřské mléko byste měli ohřívat pomocí horké vody ve speciálním ohřívači nebo hrnci.

Kuřecí maso

Kuřecí maso vyžaduje vždy velmi pečlivou tepelnou úpravu, protože může obsahovat nebezpečné bakterie. Ovšem mikrovlnné záření je nedokáže vždy náležitě zničit, což je dáno i tím, že mikrovlnka neohřívá rovnoměrně. Bakterie typu salmonelly tak mohou snadno přežít. Některé studie jednoznačně ukázaly, že lidé používající pravidelně mikrovlnnou troubu jsou mnohem náchylnější k bakteriálním infekcím.

Foto: Shutterstock, zdroje: Eatthis, Eatingwell

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments