Oblíbené kuchyňské oleje poškozují mozek. Považují se za zdravé, ale mohou vést k demenci

Dopad neurodegenerativních poruch mozku na společnost je obrovský a bude ještě větší. Podle některých lékařů se musíme dokonce připravit na úplný přerod zdravotnictví a následné péče, protože lidí s nejrůznějšími formami demence bude stále přibývat. Tato choroba s sebou přitom nese obrovskou ekonomickou i emocionální zátěž. Jak se teď ukazuje, velmi oblíbený olej může přispět k poklesu mozkových funkcí.

Kyseliny obsažené v rostlinných olejích

Podle studie, kterou provedl ústav Gladstone Institute of Neurological Diseases, existuje mastná kyselina, která se nachází v celé řadě potravin, jež jsou považovány za zdravé. Bohužel však tato kyselina zvyšuje riziko rozvoje Alzheimerovy choroby, a to tím, že poškozuje mozkové buňky.

Jde o omega-6 mastné kyseliny, jež jsou obecně považovány za zdravé a které tvoří nedílnou součást zejména rostlinných olejů. Pokud se podíváme blíže na potraviny s nejvyšším obsahem těchto kyselin, zjistíme, že jde o sójový olej (50 gramů), majonézu (39 gramů), vlašské ořechy (37 gramů), slunečnicová semínka (34 gramů) a mandle (12 gramů).

Výzkum přitom prokázal, že vysoký obsah omega6 mastných kyselin souvisí se změnami v mozku, jež se obvykle vyskytují u osob s Alzheimerovou chorobou. Nutno dodat, že výzkum byl proveden na myších, kterým byly podávány vysoké dávky těchto kyselin a následně předložen paměťový test.

Foto: Shutterstock

Zasahuje paměťové centrum

Nejvíce pozoruhodnou změnou, kterou jsme viděli u alzheimerové myši byl nárůst kyseliny arachidonové a souvisejících metabolitů v hipokampusu, který je paměťovým centrem, jež patří mezi nejdříve postižené Alzheimerovou chorobou,” uvedl vedoucí studie Rene-Sanches Mejia.

Arachidonová kyselina patří mezi omega-6 mastné kyseliny a hraje klíčovou roli v tvorbě bariéry mezi mozkem a krví. Tvoří membránu, která představuje filtr a chrání neurony před potenciálně nebezpečnými kontaminanty v krevním oběhu.

Zjištění publikovaná v časopise Nature Neuroscience ukazují, že příliš mnoho arachidonové kyseliny může mozek poškozovat.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments