Obyčejné jídlo, po kterém spadne cukr v krvi o 50 %. Lékař poradil, jak ho užívat

Celý svět momentálně bohužel čelí obrovsky rostoucím číslům lidí s cukrovkou. Není to překvapení, protože neustále přibývá lidí s nadváhou a obezitou, což jsou předstupně tohoto stále ještě nevyléčitelného onemocnění. Mezi nejobvyklejší příznaky patří velká žízeň, únava a časté močení. Naštěstí však existuje jídlo, které za krátkou dobu významně srazí hladinu cukru v krvi. Může tak pomoci nejen v léčbě cukrovky, ale také v její prevenci.

Zabránit cukru v nárůstu

Připomeňme si, co že to vlastně ta cukrovka je. Odborníci ji charakterizují jako skupinu poruch, které charakterizují abnormality cukru v krvi. Obvykle nastává, když tělo není schopno produkovat inzulin, tedy hormon, který na sebe váže glukózu. Případně je vůči němu organismus rezistentní.

Když už člověk cukrovku má, měl by se za každou cenu vyvarovat situacím, kdy mu krev v krvi najednou vyskočí. To je totiž pro tělo obrovská zátěž, která může mít nevratné důsledky, například v oblasti nervového poškození.

Naštěstí ale existují potraviny, které dokáží dát krevní cukr velmi rychle do pořádku. Na jednu z nich upozornila studie publikovaná v časopise Environmental Health Insights. Možná vás překvapí, že tou potravinou je něco tak obyčejného jako cibule. A že je v tomto ohledu tak účinná. Zjistilo se totiž, že dokáže snížit cukr v krvi o 40mg/dl u pacientů s cukrovkou druhého typu, a to již čtyři hodiny po konzumaci.

Foto: Shutterstock

Přesvědčivé výsledky prospěšné látky

Cibule je levná a dostupná jako přírodní doplněk stravy. Má potenciál použití v léčbě pacientů s diabetem,” uvedl vedoucí studie Anthony Ojieh z Delta State University. “Zkoumali jsme mechanismus, jakým způsobem cibule cukr v krvi zjišťuje, ale zatím nemáme vysvětlení.

Ukázalo se každopádně, že dvě dávky cibulového extraktu denně, jedna o 400 mg/kg a druhá o 600 mg/kg, dokázaly snížit cukr v krvi až o padesát procent.

Svou roli zde zřejmě sehrává kvercetin, který coby flavonoid dokáže působit na buňky v trávicím systému, slinivce břišní, játrech a tukové tkáni. V důsledku toho může zajistit redukci cukru v celém těle. Podle některých vědeckých studií není nápomocný pouze při léčbě diabetu, ale také vysokého cholesterolu.

Foto: Shutterstock, zdroje: NDTV, PeaceHealth

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments