Kontrola u másla odhalila minerální oleje. Ty se používat nesmí

Máslo je dnes opět předmětem velkých diskuzí. Jde zejména o jeho cenu, která za poslední rok vyšplhala do značných výšin. Je to přitom potravina, bez které většina lidí nemůže být. Nepřekvapí tedy, když se zákazníci poohlížejí po levnějších alternativách, které jim obchody skutečně nabízejí. Ovšem másla v akci ze zahraničí nemusí být vždy tou nejlepší volbou.

Skoro všechno špatně

Jak teď upozornila Agrární komora České republiky, u našich sousedů v Německu byl proveden velký test másel. Stojí za ním renomovaný časopis Öko-Test, který ho provádí pravidelně. Tentokrát konstatoval, že výsledky ještě nikdy nebyly tak špatné.

Zjistilo se, že celých 19 z 20 testovaných másel obsahovalo minerální oleje, které tam pochopitelně nemají co dělat. Tento problém se nevyhnul dokonce ani sedmi máslům, které se pyšnily označením bio. Jedno z kontrolovaných másel překročilo povolené hodnoty dokonce desetkrát. Něco takového prý v laboratoři u potraviny ještě nikdy neviděli. Jak konstatují agrárníci, je to trochu, jako byste si na chléb mazali ropu.

Odborníci jsou znepokojeni, jak moc byla másla minerálními oleji kontaminovaná. Tyto látky se totiž ukládají trvale v lidském těle a mohou poškozovat řadu orgánů.

Foto: Shutterstock

Český produkt

A jak se minerální oleje mohou do másla dostat? Nepodezírejme hned výrobce, že je tam dávají záměrně. Spíše jde o nedostatky při výrobě, kdy se uvolní maziva ze strojů do konečného produktu. Rovněž některé obaly jsou značně problematické. Čím déle v nich máslo setrvává, tím více potom může obsahovat nebezpečných látek.

Německá másla se ve velkém dostávají také na český trh. Mnozí zákazníci je přitom paradoxně považují za kvalitnější než ta česká. Jak se ukazuje, tak tomu opravdu není. Naopak, jak poukazují čeští zemědělci, kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce prokazují bezvadnost českého másla.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments