Odstraňte mastnotu a špínu z jakéhokoliv povrchu bez poškození. Nebudete se stačit divit, jak sama pouští

Skvrny zaschlého tuku jsou jedním z nejnepříjemnějších druhů špíny, která se vám v kuchyni může usadit. Všechno je nevzhledné, mastné, zalepené a nejde to dolů a nejde. Jaké použít domácí čističe, abychom se taková usazenin zbavili?

Mastnota, kam se podíváš

Usazená špína v kuchyni jde velmi těžko odstraňovat, proto je důležité dbát na průběžný úklid. Když mastné skvrny umyjete dřív, než stihnou zaschnout, určitě si tím ušetříte spoustu pozdější práce.

Nejčastěji bývají mastné usazeniny na varné desce, na kachličkách kolem ní nebo třeba v troubě. Proto je dobré daná místa uklízet po každém vaření.

Vyzkoušejte ocet a jedlou sodu

A už je to tady zase – osvědčená kombinace ocet a jedlá soda. Ocet můžete dát spolu s vodou do rozprašovače a zkusit nanést na zamaštěná místa. Po chvíli by mělo být snadnější špínu odstranit. Jedlou sodu zase smíchejte s vodou a vytvořte pastu o konzistenci zubní pasty – tu potom naneste na inkriminovaná místa a nechte působit.

Citronová šťáva

Kyselina citronová je kyselina, což znamená, že má schopnost leccos rozežrat. Když ji budete používat, dávejte si jen pozor na to, aby kromě mastných usazenin nepoškodila například i povrchy, které s ní čistíte.

Foto: Shutterstock

Alkohol

I alkohol se dá použít jako čistidlo v domácnosti. Smíchejte ho s vodou a octem a pokuste se s ním vyčistit plochy, na kterých vám zůstala mastnota. Místa by se měla snadněji odmastit a vaše kuchyň pak bude zářit čistotou a vy se už nebudete muset dívat na nevzhledné tukové fleky!

Olej

Možná vás to překvapuje, ale v případě nouze může pomoct i ten, kdo pohromu nejspíše způsobil: olej. Na místa, kde je zaschlá mastnota, naneste vrstvičku oleje a tu potom důkladně umyjte. Usazeniny by se měly změkčit a navázat na čerstvý olej, což povede k tomu, že půjdou ze všech povrchů snáze dolů.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments