Okamžitě všichni vyhoďte tuhle konzervu. Prodávala se v obrovském množství, ale našly se v ní hrozivé věci

Bez potravin se jednoduše neobejdeme. V moderní době si je přitom drtivá většina lidí nemůže vypěstovat či vychovat a tedy vědět, co přesně konzumuje, ale musí se spolehnout na solidní jednání výrobců a obchodníků. Ti by se měli držet jasných pravidel, ať už jde o kvalitativní či bezpečnostní složení potravin.

Máte to doma?

V poslední době se bohužel stále častěji stává, že tomu tak není. Je možné, že se tak děje už delší dobu, jen se na to teď více přichází, protože Státní zemědělská a potravinářská inspekce zvýšila svou aktivitu i mediální pokrytí, takže se rozkryje více prohřešků a lidé se o tom také dozví. Podle některých názorů je však zhoršená kvalita způsobena i snahou některých výrobců neférově ušetřit, což potom způsobuje problémy.

Velmi závažný případ se v nedávné době odehrál v obchodním řetězci Billa, kde SZPI odhalila oblíbenou konzervu, ve které byla zjištěna přítomnost látek, jež tam neměly vůbec co dělat. Naopak, lidem vysoce škodí a jsou rakovinotvorné. To tedy opravdu není něco, co bychom rádi měli na talíři.

Zbystřete, pokud patříte mezi milovníky rybích konzerv. Je totiž docela možné, že tu inkriminovanou máte ještě doma. Lidé si je totiž většinou kupují do zásoby, když jsou v akci, protože dlouho vydrží. Je proto důležité zásoby zkontrolovat. Pakliže byste zkonzumovali více těchto konzerv zatížených takovými látkami, mohli byste si opravdu uškodit.

Foto: Shutterstock

To už je trochu moc

Jde o oblíbenou konzervu uzených šprotů značky Nekton. Na obalu je nápis “Riga smoked sprats in oil”. Poněkud paradoxně se zde skví také označení prémiové kvality, která se tedy v tomto případě opravdu nepotvrdila, ba právě naopak.

Daná konzerva významně překročila obsah látky benzopyren, která vzniká například při smažení nebo grilování jídel. Jde o jeden z důvodů, proč byste taková jídla neměli konzumovat příliš často. Pokud si je dáte jednou za čas, zase tak to nevadí. Nepočítá se však s tím, že dostanete nadlimitní dávku také ze zdravě se tvářící rybí konzervy. Tam naopak člověk očekává prospěšné látky.

Bohužel, pakliže tato problematická látka překročí určitou úroveň, což se v tomto případě stalo, stává se rakovinotvornou. Je opravdu důležité, aby výrobci na podobné záležitosti dbaly, protože jinak přímo ohrožují spotřebitele.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Awesom-0
Awesom-0
1 rok

Možná by lidi mohli přestat žrát maso (: