Olej na pánvi už vám nikdy nevystříkne. Paní Jiřina vymyslela nový způsob

Smažená jídla mají u nás dlouhou tradici. Řízky, hranolky, hamburgery nebo třeba květák. Kdo by je nemiloval. Jen je při jejich přípravě dobré být ostražitý, protože spálení horkým omastkem nepatří k příjemným zážitkům. Bolí a docela dlouho se hojí, což určitě potvrdí každý kuchař.

Samozřejmě je potřeba být opatrný. Není ale od věci dodržovat některá opatření, která sníží pravděpodobnost blízkého setkání rozpáleného tuku s vaší rukou. Nebo ještě hůře, s obličejem.

Potraviny osušte a používejte síto

V 1. řadě, pokud je to možné, potraviny osušte papírovou utěrkou. Například hranolky nebo zeleninu můžete otírat bez problémů. Nejvíc nebezpečná je totiž voda. Právě ta se při styku s horkým olejem rozpadne na spoustu malých kapiček a vytvoří rozstřikující efekt, kterého se všichni děsíme.

Dobré je pořídit si kovové síto, které položíte při smažení přes pánev a ono prskající olej zachytí a nepustí ven. Koupíte ho v každém obchodě s domácími potřebami.

Také nepoužívejte při smažení zbytečně mnoho oleje. Stačí ho pouze tolik, aby zakryl spodní polovinu ingrediencí. Nemusí v něm být ponořené celé.

Smažte jídlo ve vysoké a široké pánvi. U takové je menší riziko, že tuk vystříkne ven.

Foto: Shutterstock

Vodu nasákne sůl nebo mouka

Osvojte si malou vychytávku. Přidejte k tuku špetku soli. Sůl nasákne část vlhkosti z potravin a tím zabrání jejímu rozstřikování. Stejnou službu vám udělá i trocha mouky.

Snažte se pokládat jídlo do pánve opatrně. Vhazování z výšky vede také ke zbytečnému riziku popálení.

Pokud to recept dovolí, krájejte potraviny na menší kousky. U drobnějších kousků je menší pravděpodobnost, že vás popálí rozstříknutý olej.

Několik tipů na závěr

Pro jistotu ale smažte řízky v triku s dlouhým rukávem.

Na všechny hořáky, které právě nepoužíváte, umístěte obrácený podnos. Dost si tím usnadníte úklid.

Dobrou službu vám prokáže i obyčejná PET lahev. Vezměte nějakou větší, rozpulte ji a do otvoru pro víčko vsuňte zvnějšku obracečku nebo jiný kuchyňský nástroj, který se chystáte používat. Dovnitř širší části vložte ruku, uchopte rukojeť náčiní a žádný horký tuk už na vás nevyzraje. Lahev ho zachytí.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments