Olej z pánve už vám nikdy nevyprskne. Skvěle funguje fígl až z Japonska

Párkrát jste se spálili prskajícím olejem a teď už nemáte chuť cokoli smažit, protože si moc dobře pamatujete ostrou bolest a nepříjemné hojení… To se stává. Existují ale triky, jak se prskání oleje vyhnout a smažit tak mnohem bezpečněji.

Pozor na rozpálený olej

Rozpálený olej je jednou z nejnebezpečnějších věcí, která vás v kuchyni může potkat. Stačí chvíle nepozornosti, abyste si způsobili závažné popáleniny. Ještě nebezpečnější to může být, pokud se v kuchyni pohybují malé nemotorné děti – popáleniny jsou jedny z nejčastějších a nejvážnějších zdravotních úrazů u dětí.

V případě domácího smažení je tedy potřeba být stále ve střehu.

Jak zajistit, aby olej méně prskal?

Může se stát, že vám rozpálený olej vyprskne. Může to být nekvalitním olejem nebo třeba tím, že se do něj dostane voda nebo dojde k bouřlivé reakci, když do něj vložíte zmrazené nebo zchlazené suroviny.

Existuje jednoduchý trik jak tomu zabránit. Stačí pár plátků či kostiček jablka, které vhodíte do oleje před tím, než se rozpálí. Mastné bude mnohem méně prskat a vy se tak nebudete muset obávat, že vás nějaká ta kapka popálí.

Stejně tak vám pomůže i na kolečka nebo na kostičky nakrájená mrkev.

Ovoce nebo zeleninu krájejte spíše na větší kusy, ať potom nemáte potíže je odlišit od hotového pokrmu a bez problému je vytáhnout.

Zápach po smažení

Ještě jedno ovoce vám při smažení pomůže. Pokud do oleje na smažení přidáte pár kapek citronu, bude se zápach ze smaženého pokrmu mnohem méně šířit do okolí. Můžete se tak zbavit nepříjemného pocitu, kdy je po vydatném obědě cítit mastnota po celém bytě a zdá se, že se zápach smažení vsákl do záclon i zdí. Nezapomínejte při smažení také hodně větrat – ať už pomocí digestoře nebo zkrátka jen pořádně otevřených oken!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments