Ovoce a zelenina jsou doslova plné nejhorších pesticidů, zjistilo se. To je další těžká rána

Pokud patříte mezi milovníky ovoce a zeleniny, což považujete za důležitou součást zdravého životního stylu, zřejmě vás následující zjištění odborníků z organizace PAN Europe nepotěší. Ti totiž zjistili, že v ovoci a zelenině rychle přibývá pesticidů. Členské státy Evropské unie prý zcela selhávají v deklarované snaze jejich množství snížit, a naopak dochází ke stále častějšímu používání.

Obrovská míra kontaminace

Data pro zprávu s názvem Zakázané ovoce byla sbírána v rozmezí let 2011 a 2019, což umožňuje zdůraznit, jak velký nárůst v užívání pesticidů za tu dobu nastal. Zatímco třeba kiwi v roce 2011 neobsahovala téměř žádné toxické látky, o deset let později už je třetina z nich doslova kontaminovaná.

V tomto ohledu ale existují ještě horší druhy ovoce. Například celou polovinu zkoumaných třešní bylo v roce 2019 možno označit za kontaminovanou. V případě hrušek je to potom dokonce až 87 % vzorků.

Zkoumání se přitom soustředilo na ty nejnebezpečnější typy pesticidů a jejich koktejlů, které jsou spojovány s řadou chronických onemocnění včetně rakoviny, kardiovaskulárních problémů nebo cukrovky. Kromě toho jsou tyto pesticidy toxické pro životní prostředí. Jejich prostřednictvím dochází k poškozování vodstva, na což je stále častěji poukazováno i v České republice. Toxické látky používané primárně na ovoce a zeleninu se tak do těla člověka dostávají i tím, že pije kohoutkovou vodu.

Foto: Shutterstock

Náhrady se nedaří prosadit

Zpráva uvádí, že členské země EU dramaticky selhávají v tom, aby hrály významnou roli ve snižování používání pesticidů, a to zejména implementací různých substitučních látek. Ty však podle zemědělců nejsou tak účinné, a tak jejich akceptace není vůbec široká.

Je také otázkou, zda v rámci současné krize, kdy vážně hrozí výpadky potravin, je vůbec možné experimentovat s náhražkami účinných, byť škodlivých pesticidů, když by to mohlo ohrozit už tak nedostatečnou úrodu.

Foto: Shutterstock, zdroj: PAN Europe

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

No tohle je úžasné – a co si teď počnete, vy vegetariáni a vegani – co budete žrát, když ta vaše zelenina je tak toxická…vrátíte se k normálu, což je u člověka všežravost, a začnete žrát i maso?
Celou dobu totiž tvrdím, že pěstovat zeleninu v množství, jaké je dnes požadováno, bez chemie prostě nelze…tady to máte…dobrou chuť!