Paní Agáta své květiny celé roky ničila špatným zaléváním. Když zjistila, jak se to dělá správně, dala si pohlavek

Teplé dny nejsou jen letní specialitou, často se stává, že se krásné počasí ukáže také v průběhu podzimu. Když budete vědět, jak se chovat ke svým pokojovkám, uděláte dobře. Jak na to?

Jak často zalévat?

Žádná univerzální poučka o tom, jak často zalévat, samozřejmě neexistuje. Je to tím, že každá rostlina má jiné požadavky na vlhkost. Jedno je ale jasné – kromě šáchoru pro vaše kočičí mazlíčky nemá žádná pokojová rostlina ráda, když je v květináči se stojatou vodou. Tento stav je mnohdy mnohem škodlivější, než když substrát úplně vyschne.

Roční období, které vám dovolí více zalévat

V každém ročním období samozřejmě vládnou jiné teploty. V zimě se zalévá jednou za dva týdny. Na jaře a na podzim jednou týdně. V letních dnech, ale také během teplých podzimních dnů, se ale může zalévat i dvakrát týdně. Se zálivkou to ale nikdy nepřehánějte.

Kontrola substrátu je vhodná vždy

Než se s konvičkou přiblížíte k rostlině, vždy se ujistěte, zda je zálivka skutečně vítaná. Můžete substrát vyzkoušet pomocí vlastního prstu, který snadno zasunete do většího květináče. Nebo si vypomožte špejlí. Tu zapíchněte 10 centimetrů hluboko do zeminy a vytáhněte. Ulpěla na ní zemina? Nemusíte zalévat.

Foto: Shutterstock

A co květináč?

Na materiálu květináče také velmi záleží. V plastových květnících se rostlinám hůře dýchá a odpar zde probíhá jen velmi málo. Naopak v keramickém květináči bývá příjemné zázemí pro kořenový systém rostliny, zároveň květina dokáže přebytečnou vlhkost díky vypálené hlíně dostat do vnějšího prostoru. V plastovém květináči tak hrozí přelití mnohem častěji.

Už vám nemusí odejít květiny na přelití a následnou houbovou nákazu, nebo na hnilobu. Hlídejte si vlhkost substrátu po celý rok, nikdy se již nespletete. Poslouchejte, co se vám rostlina snaží říci.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments