Paní Bětka dokáže odmrazit mrazák za 30 minut. Naučila se fígl ze západního Německa

Námraza snižuje účinnost mrazících zařízení a zvyšuje naše účty za energie. Měli bychom je tedy alespoň 1x za rok důkladně odmrazit a zimní měsíce jsou k tomu ideální. Tato činnost totiž zabere minimálně dvě hodiny a je-li spotřebič plný ledu, může to trvat i déle.

Potraviny je ale nutné po tuto dobu chránit před rozmrazením, což je v zimě jednodušší. Můžeme je dát na balkon, na zahradu nebo alespoň za okno. Lépe jim bude pohromadě, kdy se budou chladit navzájem.

Abychom nemuseli tak dlouho čekat, existuje několik způsobů, jak tento proces urychlit.

Použijte horkou vodu

Vyndejte z vnitřku vyprázdněné a odpojené mrazničky opatrně všechny police a přihrádky. Omyjte je vlažnou vodou, protože náhlým přechodem z mrazu do teplé vody můžou plasty i sklo popraskat.  

Naplňte hrnec horkou vodou a položte ho na dno mrazničky. Raději ale na vrstvu ručníků, abyste nepoškodili stěny spotřebiče. Vodu měňte každou čtvrt hodinu, rychle totiž chladne a vy potřebujete horkou páru, aby rozpouštěla námrazu. Plastovou špachtlí průběžně povolený led oškrabávejte a odstraňujte.

Pomůže alkohol a horké utěrky

Námrazy se rychleji zbavíte i s pomocí horkých utěrek a alkoholu. Naplňte kuchyňský dřez horkou vodou se saponátem. Ponořte do ní hadřík, vyždímejte ho, na ledové krusty nalijte trochu alkoholu a začněte je třít horkou vlhkou utěrkou. Teplo a tření led rozpouští a alkohol snižuje bod tuhnutí zmrzlé vody. Urychlíte tak proces tání.

Foto: Shutterstock

Rozpusťte led horkým vzduchem

Další z možností, jak rozmrazení urychlit, je použití fénu. Ale v tomto případě postupujte opatrně. Na podlahu kolem spotřebiče naskládejte suché ručníky, aby zachytily případnou vytékající vodu, a hlídejte, abyste stáli na suché podlaze. Namiřte proud horkého vzduchu přímo na místa s nahromaděným ledem. Postavte se dostatečně daleko, aby se tající voda nedostala do styku s fénem. A už jen čekejte, až horký vzduch námrazu rozpustí.

Pořádně vše vysušte

Až odstraníte ze spotřebiče všechnu vodu i povolený led, důkladně vymyjte a vytřete celý jeho vnitřek včetně těsnění. Použijte k tomu prášek do pečiva rozpuštěný v horkém mýdlovém roztoku.

Nezapomeňte vše do sucha vytřít, protože každá zapomenutá vlhkost se po opětovném zprovoznění mrazničky promění v led.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Pavel
1 rok

Tak nevím, v tomto směru jsem raději staromódní resp. konzervativní. Existují záležitosti, kde se novoty objevují a projevují jako sloni v porcelánu.

Aster
Aster
1 rok

Kačeno, můžeš mě 1000x smazat, ale tu hovadinu v nadpisu tím neodstraníš!

Pavel
Pavel
1 rok

A nevadí, že to znám z východního Německa.

Petr
Petr
1 rok

Západní Německo! To je tak dobrý, že píšu i příspěvek. Těším se na další články, kde se objeví 1 000x objevené! 🙂 👍

Lenka
Lenka
1 rok

Takhle se odmrazuje lednice v Čechach od nepaměti kvůli tomu nemusíme hledat inspiraci v západním Německu. Tyhle rady si strčte za klobouk.!

Daniela
Daniela
1 rok
Reply to  Lenka

Co je to za blábol , Německo je už víc než třicet let sjednocené.

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Daniela

Ale pořád ještě má západ, východ, sever a jih 🙂

Lenka
Lenka
1 rok

Co takhle lednice která se nenamrazí?

Aster
Aster
1 rok

Nejlepší fígl je mrazák se samoodmrazováním – na to ovšem pitomá Bětka nepřišla… 😀