Paní Jarmila vaří brambory nejrychleji z celé vesnice. Babička jí totiž předala 300 let starý fígl

Příprava teplé večeře přes týden si žádá co největší časovou úsporu stejně jako rostoucí ceny energií. Proto se hodí jakýkoliv trik, který uspíší vaření. Ukážeme vám, jak zkrátit čas při vaření brambor. Vyzkoušejte a už nebudete chtít vařit brambory jinak.

Oblíbené vařené brambory

Klasickou a oblíbenou přílohou jsou v české kuchyni vařené brambory. Zdlouhavá je ale jejich příprava. Čeká nás škrábání a následné čekání na chvíli, kdy se voda začne vařit. Ukážeme vám hned několik triků, jak uspořit čas při jejich přípravě. První, jednoduchou a známou radou je, dát vařit vodu na brambory ve chvíli, kdy začínáme brambory škrábat.

Brambory pak vkládáme do horké vody a nemusíme čekat na var. Postup nelze uplatnit u indukčních desek, var je tak rychlý, že byste brambory nestihli oškrábat.

Propíchněte brambory před vařením

Syrové brambory před vařením propíchněte vidličkou, doba jejich varu se výrazně zkrátí. Propíchnutí zaručí, že se horká voda dostane lépe do středu brambor a uvaření bude mnohem rychlejší, zároveň je propíchnutí prevencí před prasknutím brambor během vaření.

Foto: Shutterstock

Vařte brambory se slupkou

Rychlejší, než škrábání brambor je jejich loupání po uvaření. Proto můžete uvařit brambory ve slupce a oloupat je až před podáváním. Nejrychlejší loupání je po naříznutí syrové slupky brambor v polovině po obvodu. Po uvaření chytíte slupku v horní části a jen sloupnete, podobně jako když sundáváte čepici.

Bramborová slupka je nutričně hodnotná, není proč se jí vyhýbat. Brambory důkladně omyjte a konzumujte i se slupkou.

Vařte v tlakovém hrnci

Příprava brambor v tlakovém hrnci trvá okolo 10 minut. Jednoduchá je příprava brambor v nejrůznějších multifunkčních hrncích s možností tlakového vaření. Podobně rychlé je vaření i v případě, že brambory nakrájíte na drobné kostičky. Ubere jim to trošku na chuti, ale příloha bude připravená za pár minut.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Renata
Renata
1 rok

Není to žádný figl ale docela fajn figl

Ferdinand Pačes
Ferdinand Pačes
1 rok

My vaříme brambory v slupce za ještě méně času. V mikrovlnce jsou uvařené do 4 minut. Jakékoli množství co se tam vejde. Brambory na vánoční majonézovej salát jsou cobydup…

ka-brňák
ka-brňák
1 rok

takže 300 let starý fígl je, vařit brambory v tlakovém hrnci?! 🤔 pak prosím foto toho tlakového hrnce, co má za sebou těch 300 let!
a jinak: za tak STUPIDNÍ články si NAFACKUJTE DENNĚ SAMI! 👎👎👎

Ferdinand Pačes
Ferdinand Pačes
1 rok
Reply to  ka-brňák

Máš pravdu. Není starý 300 let, jenom 280. Pan Papin ho totiž vynalezl roku páně 1746. Po něm dlouho nesl i svůj název – Papiňák, který se vlastne slengově používá dodnes. Takže, jedinej stupid jseš tady ty!

Vladimír
1 rok

V roce 1746 byl Denis Papin třicet tři let po smrti.

Jan kopecky
Jan kopecky
1 rok
Reply to  ka-brňák

300 let zpatky se brambory objevovaly jakozto luxusni pochoutka na slechtickejch stolech, a tam uz ten tlakovej hrnec bejt moh… Nicmene o tom, ze jde o obvyklou imbecilitu na tomhle webu, se prit nebudu
(Koneckoncu kdo ho vynalezl a kdy, ze brambory se dotahly z ameriky jakozto okrasna kvetina a buhvico dalsiho autorka rozhodne netusi)