Paní Milena už roky nekoupila cibuli v obchodě. Zásoby na celý rok si pěstuje na parapetu v paneláku

Vypěstovat si cibuli není vůbec nic složitého, a to i přesto, že jste v zahradničení úplný začátečník. Že nemáte zahrádku? Taky nevadí. Cibule se dají pěstovat i doma. A neznám člověka, který by je při vaření, případně samoléčbě neupotřebil.

Jak si doma vypěstovat cibuli?

Cibule se dají pěstovat i ze semen, ale jde o proces zdlouhavější, náročnější a s nejistou úspěšností. Pokud chcete jistotu, raději pěstujte ze sazeniček. Sazeničky jsou vlastně drobné cibulky, které dozrávají přibližně 3 měsíce. Dokonce snesou různé teploty.

Cibule potřebuje dostatečně slunné místo. V zimě ji umístěte na jihovýchodní nebo jihozápadní parapet, v létě pak raději na severní, aby toho slunce nebylo na cibule moc. Pak jí zajistěte odvodněnou, kyprou půdu, do které ideálně přidejte ještě trochu kompostu nebo dusíkaté hnojivo. Cibule sázejte zhruba 5-10 cm vzdálené od sebe do hloubky přibližně 2 cm.

Ač cibule dozrává pod zemí, pro úspěšný rozvoj plodu potřebujeme pečovat i listy vyčnívající z hlíny. Proto je nezakrývejte a dopřejte jim dostatek slunečního svitu. Zalévat stačí méně.

Jakmile listy cibule začnou žloutnout, blížíme se do finále. Zhruba po dvou týdnech, až listy začnou hnědnout, můžete suché cibule sklízet, to už je proces zrání ukončen. Cibule zbavte listů i kořenů.

Skladování cibule

Po sklizni je dobré nechat cibuli několik dní vyschnout na suchém povrchu. Poté máte několik možností. Zavěsit cibule do sítěk nebo je rozprostřít do krabice, kterou umístíte na suché a dobře větrané místo s ideální teplotou 4–15 °C. Pokud cibuli spotřebujete do pár dnů, můžete ji mít samozřejmě ve špajzu nebo v kredenci.

Prospěná cibule

A pro zajímavost si přečtěte, co všechno se v minulosti cibulí léčilo. Ve středověku ji lidé užívali proti plešatosti, hadímu uštknutí a bolestem hlavy. V minulém století se z rozmačkané cibule dělal obklad na rány. Na silnou rýmu bylo doporučeno sníst před spaním celou jednu cibuli, zábal chodidel z nakrájené cibule měl zase snižovat horečku. Cibulový sirup vyrobený z cibule a medu, případně cukru, se na kašel a nachlazení doporučuje dodnes. A pokud vás bodne včela či jiný hmyz, stačí inkriminované místo potřít syrovou cibulí, dojde ke zmírnění bolesti a svědění.

Foto: Shutterstock, zdroj: almanac.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments