Parádní svíčková podle Ládi Hrušky. Umí ji skutečně rychle a s úplně jiným masem

Pokud bychom měli vyjmenovat tradiční jídla české kuchyně, určitě by mezi nimi nechybělo knedlozelovepřo a svíčková. Obě tato jídla jsou ale poměrně kalorická a náročná na přípravu, proto jsou vhodná spíše pro zimní víkendy. Jednak máme na vaření více času a také nám těžší jídla v zimě více chutnají.

Svíčkovou uvaříte i za 1/2 hodiny

Co ale dělat, pokud jste milovníci svíčkové a přitom nechcete trávit celé dopoledne u sporáku? Navíc si po Vánocích hlídáte příjem kalorií? A co si budeme povídat, při pohledu na ceny hovězího masa si ho mnozí z nás také rádi odpustí.

Tak právě pro vás máme rychlejší a odlehčenou verzi této gastronomické pochoutky. Českou kuchyni s ní obohatil Láďa Hruška. Je rychlá, levná, méně kalorická a zvládne ji i začátečník.

Místo hovězího kuřecí

Jednoduše nahraďte hovězí maso kuřecím. Výslednou chuť omáčky tím nijak nezměníte, a že je kuřecí maso rychlé na přípravu, víme všichni. Díky této záměně odpadne dlouhé nakládání a následné dušení masa v troubě.

Také čerstvou zeleninu, kterou musíte čistit a strouhat můžete nahradit sterilovanou. Nejlepší variantou je směs Halali. Ta se ve stejném složení prodává už řadu let a samotná má velmi ostrou a koncentrovanou chuť. Převládá v ní totiž ocet a sůl. Maso se proto nedoporučuje solit. Výsledek by pak už totiž nebyl poživatelný.

Foto: Shutterstock

Jak na to?

Kuřecí prsa nebo stehna nakrájejte na kostky, osmahněte na tuku v hrnci a přidejte skleničku Halali. Jakmile maso změkne, což bude trvat asi 15 minut, vyndejte ho na talíř vedle a omáčku rozmixujte ponorným mixérem.

V kelímku se smetanou na šlehání rozmíchejte lžíci hladké mouku a přilijte ji k omáčce. Nechte zvolna povařit do zhoustnutí a případně dochuťte cukrem. Vraťte do omáčky maso a máte hotovo.

Šetřete čas i peníze

S kupovaným knedlíkem je tento skvost české kuchyně hotový za půl hodiny. Výsledná omáčka bude chuťově naprosto identická s tou, na kterou jste zvyklí. Rozdíl nepozná sebevětší labužník a gurmán. Odlišnost je jen v mase, ale i když tato část hovězího dala název celému jídlu, pochutnáte si i bez něj.

A kromě rychlé přípravy zajásá i vaše peněženka, protože nůžky mezi cenou kuřecího a hovězího masa se stále rozevírají.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments