Po předražených husách se jen zaprášilo. Přeplněné hospody. Češi si dali pořádně do nosu, platili neskutečné ceny

Nějakou dobu se zdálo, že letošní svatomartinské hody budou jiné než ty předchozí. Je už tradicí, že o víkendu po svátku svatého Martina lidé vyrazí do hospod a restaurací, kde si jednou za rok dají husu, kterou doplní ještě o kaldoun nebo husí jatýrka.

Obrovský zájem

Tento rok ale restauratéři už dopředu hlásili, že budou muset podstatně navýšit ceny oblíbené pochoutky. Husy totiž výrazně zdražily a k tomu se přidal nárůst celkové cenové úrovně. Právě vysoké ceny přitom Čechy od letošního hodování měly odradit.

Jenže to se ani v nejmenším nestalo. O svatomartinském víkendu praskaly restaurace doslova ve švech. Tam, kde husy nabízeli, nebylo možné několik dní dopředu získat rezervaci.

Tradičně se na husu chodí do dvou sesterských restaurací v pražských Nuslích, a to do Pivovaru Bašta a restaurace U Bansethů. Tam však v žádném případě odliv zákazníků nepozorovali.

Foto: Shutterstock

Husa mizela před očima

Lidé si to tu rezervují i rok dopředu. Žádný pokles zájmu nevidíme, ba právě naopak,” řekl jeden z členů personálu Pivovaru Bašta. Letmý pohled do lokálu mu dal za pravdu. I ve dvě hodiny v neděli byly všechny stoly plné k prasknutí. “Teď přichází druhá várka.

Lidé si přitom za husu skutečně museli připlatit. Jedna porce v podobě čtvrtiny husy přišla na 450 korun. Podobně tomu bylo i v jiných podnicích, které jsme navštívili. Někde se husa vyprodala dokonce už v sobotu a lidé tak v neděli měli smůlu.

Hospodští se shodovali, že takový zájem nepamatují. Nastal tedy pravý opak toho, co se očekávalo. Svým způsobem to může sloužit i jako barometr ekonomické situace Čechů. Ti se podle všeho stále mají poměrně dobře a zdražování či nejistá situace je dosud příliš nezasáhly.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
Jana
1 rok

Asi těžko, teď jsem měla husu za 145 Kč v obědovém menu, musí se zbavit tohoto co za ty pálky neprodali🤦‍♀️