Pohlreich řekl, kolik lidé budou platit za oběd v restauraci. Přijde už jen málokdo

Zvyšující se ceny potravin, energií a lidské práce pochopitelně dopadají na všechny segmenty ekonomiky, restaurace nevyjímaje. Dokonce se dá říct, že tyto faktory mají na tento sektor velmi drtivý dopad, protože se do cen promítají skutečně okamžitě a přímo, bez možnosti jakékoliv úspory. Restaurace totiž není možné nějakým způsobem automatizovat.

Obědy zdražily extrémně rychle

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro CNN Prima News pohovořil o nových cenách v restauratérství. Podle něj je zcela normální, aby dnes oběd stál 180 korun, ačkoliv lidé byli donedávna zvyklí, že se vešli do stokoruny. Situace si to jednoznačně žádá a zdražovat musí všichni. Obědové menu pod 160 korun dnes téměř neseženete. Doba levných obědů v restauracích tedy končí. Pohlreich se však domnívá, že je to stále přijatelná cena. Jednoznačně se bude ještě zvyšovat.

Slavný šéfkuchař zdůrazňuje, že není možné od restaurací očekávat, aby si snižovaly své zisky. Uvádí příklad s benzinem. Ten také zdražuje nezávisle na tom, kdo a kolik si ho ještě může dovolit. Prostě jde o tržní cenu, kterou člověk akceptuje nebo nikoliv. To samé platí o restauracích.

Podle Pohlreicha jednoznačně existuje cenová hranice, za kterou už lidé do restaurací přestanou chodit. Té však dosud nebylo dosaženo. Stále totiž platí, že Češi do podniků vyráží masově, protože mají z minulosti slušné peníze a zdražování je o ně ještě nepřipravilo. Restauratéři si tak mohou dovolit ceny dále navyšovat. Jednou ale na strop narazí a budou dost možná muset skončit.

Foto: Shutterstock

Nejsou lidé

Důležitým faktorem, který stabilizaci cenové hladiny rozhodně nepřispívá, je nedostatek personálu, který začíná být v restauracích naprosto dramatický. Prakticky všechny podniky shánějí zaměstnance, ovšem daří se jim to stále hůře. Dle Pohlreicha totiž lidé zjistili, že se jim v gastronomii pracovat nechce.

To vytváří tlak na růst mezd. Těm ochotným se totiž musí neustále přidávat, a to i v rámci konkurenčního boje. Ale nejen to. Nedostatek personálu zřejmě vyústí i v to, že některé podniky skončí a jiné budou muset mít část týdne zavřeno.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
18 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Pan Pohlreich mne zklamal. Úspěch mu nikdo nebere, ale připadá mi, že mu sláva stoupla do hlavy. On už teď v tom svém Cafe imperial prodává polévku za 100 Kč a hlavní chod se pohybuje mezi 200 až 300 Kč. Což pro většinou lidí je tak zajít tam tak jednou pro kulinářský zážitek. Měl jsem tu chuť také, ale po tom co řekl v tom článku mne přešla chuť. Ano ať jsou luxusní podniky, ale řekněte mi proč z centra Prahy zmizely lidové jídelny, kde se dalo najíst za přijatelné ceny. Místo Automatu Koruna a mléčné jídelny na Václavském náměstí… Číst vice »

Jirka
Jirka
1 rok

Je zajímavé, že někde jinde to jde a bez frflání. Dnes výborný španěl, meníčko za 109,-.

https://www.facebook.com/dobrakantynapremiumconcept/

Moje štěstí, že nepracuji (a nedej bože ještě bydlet) v Praze. Tam člověk nejen finančně krvácí. A to už se vůbec nebavím se o kvalitě jídla, profesionalitě obsluhy či samotném prostředí. Občas žasnu, co vlastně ten hygienický dozor v Praze pustí do provozu.

Pavel
Pavel
1 rok

Platíval jsem před rokem 89 za obědy v závodních jídelnách částku za jeden oběd v rozmezí 2,50 – 3,- koruny. A teď požaduje jakýsi Pohlreich nekřesťanskou sumu za oběd. Já jsem si nepředstavoval vývoj po listopadu jako budování příkaznického režimu s explozí různých iracionálních zákazů a příkazů a zejména s nekonečným exponenciálním růstem cen za základní položky potřebné k životu, tedy i za jídlo. Pohlreich je evidentně mimoň, všichni nemají příjmy jako on. Prosazování v této době nekřesťanských cen za položky nutné k životu považuji za zločin.

Štěpánka
Štěpánka
1 rok
Reply to  Pavel

Dobrý den, srovnávat závodní stravování s podnikáním je trochu mimo.Zdenek je trošku Mimoň trošku komediant to určitě, jenže asi nepodniká aby dělá charitu.Co se v gastro dělo poslední dva roky asi nemáte moc tušení.Libi se mi jak křičí doktoři a státní zaměstnanci.Cisnik vážně nemůže obsluhovat op telefonu a dělat od pondělí do pátku .Nic proti lékařům ani úředníkům.13 let v hotelu mě vyskolilo.Dovolena najdi termín kdy se to hodí a pak za kolegyni co má nárok jdi 14-21 dní v kuse.12-16 hod směny normální.Vanoce Silvestr no v práci.Akce ,no spíš, až když je čas.Ze by v gastro elektrika plyn stala… Číst vice »

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Pavel

Ono je to přejde, až poklesne návštěvnost a ta klesne – lidé si začnou rozmýšlet, zač utratit peníze a návštěva drahé restaurace asi nebude patřit mezi věci nezbytné.
Pohlreich je podnikatel a pokud chce v této době existovat, nezbývá mu, než zvednout ceny – protože i on zaplatí za suroviny víc. Jenže je otázka, jak dlouho s touto filozofií může vydržet – když nebude mít platící zákazníky, může vymýšlet jak chce a prodělá stejně.

Marek
Marek
1 rok
Reply to  Pavel

A vy si myslíte, že by to restaurateri dělají schválně? Suroviny na normální oběd jsou dnes kolem 60-70,-Kč, musí se to na něčem uvařit, v něčem uskladnit, na něčem podávat a to něco se musí umýt v něčem, musí se tam i uklidit, i ten ubrousek, do kterého si utrete ústa stojí peníze, toaletní papír taky a dokonce i ten personál chce peníze,nájemné stojí peníze, za to, že v lokále hraje rádio se platí peníze… Souhlasím s tím, že do hospod můžou chodit jen ti, kteří na to mají. Přijde mi, že tak trochu mimoň jste spíš vy, chce to… Číst vice »

Hellebrand
Hellebrand
1 rok

Všechno má takovou cenu, za kterou je někdo ochotný si věc koupit. Takže autor se hluboce mýlí. Prázdná restaurace bez hostů bude majiteli vydělávat těžko.

Karel
Karel
1 rok
Reply to  Hellebrand

Máte na naprostou pravdu. Pan Pohlreich zapomněl na to že i lidem stoupají ceny. Myslím, že většina lidí nebude mít na to dát denně za oběd 180 Kč. Takže budou chodit občas což pocítí i pan Pohlreich. I když vzhledem k poloze jeho restaurace je jeho klientela z velké části turisté. U něj se třeba polévka už teď prodává za cca 100 Kč, což si myslím, že je na polévku dost drahé. Takže on má ty nadstandardní ceny už teď Karel

Novák
Novák
1 rok

Je to jen otázka příjmů, jak lidí, tak personálu. Očekávat, že si lidé budou vybírat uložené peníze, aby chodili do restaurací je mylná.

Paul
Paul
1 rok

Nakonec bude muset chudák prodat jeden z bytu na Floride

Soudce Ti
Soudce Ti
1 rok

Pulhrach je lhář, podvodník a zlý člověk. Sobec, jaký dlouho na světe nebyl.

Fany CRF
Fany CRF
1 rok
Reply to  Soudce Ti

Plně souhlasím,je to arogantní blbec.Ať si vaří pro zbohatlíky a z normálních lidí ať nedělá blbce.Každá stará babičko ho s vařením strčí do kapsy.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Soudce Ti

Proč – jen podniká ve světě, kde musí mít ostré lokty – bez toho to nejde, na charitu má dneska málokdo. Jenže dneska i to bude brzy málo. Dá se očekávat, že všechny “zbytečné” věci zaniknou – lidé na ně nebudou mít peníze.

Zvoník
Zvoník
1 rok

Chtěli jste kapitalismus, tak ho máte. Ještě byste měli od něj dostávat pravidelně přes hubu každý den!

Jan Steno
Jan Steno
1 rok

Jídlo drahé a z nekvalitních surovin, pivo nacepované pod míru a obsluha z ulice, která ani v oboru nikdy nepracovala. Nejhorší na tom je, že za to vše by chtěli vysoké spropitne

Miroslav
Miroslav
1 rok
Reply to  Jan Steno

Komu to připadá moc , může si vařit doma . Mně ta cena pride vzhledem ke vstupním nákladům ještě nízká…

Karel
Karel
1 rok
Reply to  Miroslav

Vy musíte mít asi nadstandardní příjmy Karel

Jana
Jana
1 rok

No to budou hospody prázdný..v Praze pár turistů s toť vše,až přijdou první faktury za energie se z toho posereme a oni pak raky