Pokud nasypete do omáčky mouku, už raději nikdy nevařte. Babička mi řekla, jak se to dělá správně

V kulinářství se tradičně k zahuštění omáček používá mouka, ale existují další, sofistikovanější metody, které přináší nejen lepší konzistenci, ale i obohacení chuti. Prozkoumejme některé z nich, které mohou vaše omáčky povýšit na novou úroveň.

Kukuřičný a bramborový škrob

Jednou z oblíbených alternativ k mouce je kukuřičný škrob, který nabízí jasnou a lesklou konzistenci, ideální pro asijské omáčky a glazury. Jeho použití je jednoduché – stačí jej rozmíchat ve studené vodě a přidat do vařící omáčky pro okamžité zahuštění. Podobně funguje i bramborový škrob, který je vhodný pro ty, kdo hledají bezlepkovou alternativu.

Rozmixovaná zelenina

Pro ty, kteří dávají přednost celostnímu přístupu k vaření, může být rozmixovaná zelenina ideálním způsobem, jak omáčce dodat tělo a chuť. Přidání pyré z pečené dýně, mrkve nebo i brambor může omáčce přirozeně dodat krémovost a nutriční hodnotu.

Redukce omáčky

Technika redukce, která spočívá v pomalém vaření omáčky, aby se odpařila voda a zintenzivnila se její chuť, je dalším skvělým způsobem, jak dosáhnout požadované konzistence bez nutnosti jakéhokoli zahušťovadla. Tento postup vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledkem je omáčka plná chuti s přirozeně bohatší texturou.

Ořechová másla a semínka

Pro bohaté, zemité chutě můžete do omáček zařadit také ořechová másla nebo rozmixovaná semínka, jako jsou sezam, chia nebo lněná semena. Tyto ingredience přidají nejen nutriční hodnotu, ale díky své přirozené mastnotě a vláknině i skvěle zahustí omáčku.

Sýry a mléčné výrobky

Pro krémové a bohaté omáčky mohou být sýry a mléčné výrobky jako smetana nebo jogurt tím pravým zahušťovadlem. Tyto ingredience přinášejí omáčkám nejen bohatost a hloubku chuti, ale také krásně hladkou texturu.

Každá z těchto metod nabízí unikátní výhody a umožňuje kreativně experimentovat s chutěmi a texturami ve vaší kuchyni. Zapojením těchto alternativ do vašeho kulinářského repertoáru můžete objevit nové dimenze vašich oblíbených omáček a zároveň se vyhnout potenciálním nedostatkům, které přináší použití mouky.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
12 dní

Každá babička by tě za takovýhle “vaření” kopla do prdele, ty škatulo.

Martin Horáček
Martin Horáček
25 dní

Pražská kráva tam sype granule, twl. To je úroveň debila.

Míla Petrovský
Míla Petrovský
24 dní

Hulváte, každej má právo říci svůj názor. Ty hnusárny si jděte vyřvávat s vlajkou na Václavák.

mmm
mmm
25 dní

A co chléb, brambory??

Alena
Alena
26 dní

Moje babička vždy zahušťovala omáčku moukou.
To jsou zase výmysly.

Bob
Bob
25 dní
Reply to  Alena

Moje taky,zase se někdo potřebuje vykecat.