Pomůcka pro velikost porcí. Zatněte ruku v pěst

Zdravé stravování vám není cizí. Orientujete se ve výběru potravin, zařadili jste velké množství ovoce a zeleniny, hlídáte složení i obsah tuku. Jak se však zorientovat ve velikosti porcí a jaká by měla být skladba našeho jídelníčku, aby nám nic nechybělo po výživové stránce?

Zdravý jídelníček na jeden den

Za jeden den bychom si stravu měli poskládat tak, aby obsahovala dohromady šest porcí sacharidových, což jsou zpravidla přílohy nebo pečivo, tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. Nesmí chybět čtyři porce bílkovin. A jak si poradit s pojmem porce? Podle čeho se řídit, když dáme stranou kuchyňskou váhu, která je nejpřesnějším rádcem?

Jde to i bez váhy

I bez kuchyňské váhy si můžete správně poskládat porce zdravého jídelníčku. Pomohou vám v tom vaše ruce. Stačí je jen dát vedle sebe, případně zatnout v pěst a hned budete mít velmi dobrého rádce pro velikost vašich porcí.

Jak odměřovat potraviny

Různý obsah důležitých látek v sacharidech, ovoci, zelenině a bílkovinách je samozřejmě zohledněn i v případě, kdy se budete řídit podle velikosti vaší dlaně.

Zatnutá pěst – jedna porce ovoce, zeleniny, pečiva.

Vaše dlaň – jedna porce masa nebo chleba.

Dlaně vedle sebe a utvoření misky – jejím naplněním odměříte jednu porci listové zeleniny nebo drobného ovoce.

Sevření obsahu v hrsti – jedna porce ořechů.

Při redukční dietě je nejlepším ukazatelem kuchyňská váha. Také je vhodné mít jídelníček sestavený přímo na míru od výživového poradce. Tento návod je však dobrou orientací pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě a záleží jim na tom, aby jejich tělu nechyběly důležité živiny. Právě nedostatek vitamínů a minerálů a malá velikost porcí, bývá jedním z častých problémů při začátku zdravého stravování. Nyní už bude snadné, odhadnout správnou velikost vašeho jídla!

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments