Potravinové intolerance trápí miliony lidí. Probiotika a dieta mohou pomoci

Bolesti břicha, zažívací potíže, problémy s hmotností, pálení žáhy či afty v ústech. To jsou nejčastější projevy potravinových intolerancí. Jde o chronickou nesnášenlivost specifických antigenů různých potravin. Na rozdíl od alergií se intolerance projevují v delším časovém horizontu a plíživě, neřešené však dokáží znepříjemňovat život se stejnou intenzitou. Nejčastějším řešením je identifikace a vyřazení „problémových“ potravin a posílení střevního mikrobiomu kvalitními živými probiotiky.

Alergie na potraviny jsou dobře známé již mnoho let, v poslední době však imunologové přicházejí se zjištěními ohledně tzv. potravinových intolerancí. Navíc díky moderním diagnostickým metodám je dnes již možné určit konkrétní potraviny, které vyvolávají nežádoucí reakci imunitního systému. „Zdá se, že řada onemocnění může být vysvětlena chronickou intolerancí specifických antigenů různých potravin. Uvádí se, že v USA je možná 60 – 80 milionů lidí, kteří trpí klinicky významnými důsledky potravinové intolerance,“ vysvětluje MUDr. Martin Nouza, CSc. z Centra klinické imunologie. Nejedná se přitom o alergie. Nejčastější a nejvýznamnějšími příčinami intolerancí jsou bílkoviny kravského mléka, případně lepek, který je obsažen hlavně v pšenici. Moderní testy ale dokáží specifikovat stovky různých potravinových intolerancí, a pokud prokáží nesnášenlivost některých potravin, řešením by mělo být vyřazení konkrétních potravin z jídelníčku.

Foto: Shutterstock

Probiotika vždy jen živá a v dostatečné kvalitě

Příznaky podobné intolerancím mohou být také způsobeny nedostatkem prospěšných bakterií v našem zažívacím systému či jeho nevyvážeností. Stav, který se nazývá dysbióza, jednoduše znamená, že některých bakterií máme v mikrobiomu příliš a některé naopak chybí. Výsledkem jsou pak průjmy, zažívací obtíže, kožní ekzémy, ale i psychické problémy jako třeba deprese a další. Stav může příznivě ovlivnit dodání kvalitních probiotik, tedy bakterií, které dokážou rovnováhu ve střevech obnovit. Důležité je dostat do zažívání bakterie v dostatečném množství a kvalitě, což ani dnes, kdy lze získat celou řadu přípravků, není vůbec samozřejmé – běžná probiotika z lékáren totiž často obsahují bakterie neživé či poškozené dlouhodobým skladováním. Obyčejná probiotika jsou také decimována žaludečními šťávami. Ideální jsou živá probiotika v tekuté formě, která dokáží bez poškození projít trávením a působit v tlustém střevě. Příkladem mohou být živá probiotika Symprove, která jsou ve vodní suspenzi z naklíčeného ječmene. „Suspenze tvoří přirozenou výživu bakterií a zároveň ochranu před vlivem žaludečních šťáv. Jde o kapalný nemléčný suplement, který prochází žaludkem, aniž by vůbec spustil proces trávení,“ vysvětluje distributor Martin Benko, MSc. Živá probiotika ve vodní suspenzi vyžadují speciální péči a nesnesou delší skladování, proto je není možné koupit v běžných lékárnách. „Klientům posíláme přímo na adresu jednotlivé měsíční kúry, tak aby měli jistotu, že dostávají skutečně živá a čerstvá probiotika,“ doplnil Martin Benko, MSc.          

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments