Potraviny, které závažně škodí mozku a přitom je jíme každý den. Některé jsou horší než alkohol

Jistě jste již slyšeli o potravinách, které se do běžné stravy přidávají, aby se zvýšila a podpořila funkce mozku. Na opačné straně se nacházejí ty, kterých je lepší se vyvarovat, aby nebylo jeho fungování ohroženo. Mohou ovlivnit vaši paměť nebo náladu a mnohdy zvyšují riziko demence.

Paměť a strava

Mezi stravou, pamětí a mozkovou činností existuje velmi úzké pouto. Jedním z prvků, které mozek ovlivňují, jsou velmi známé omega 3 mastné kyseliny. Pokud je budete konzumovat pravidelně, váš mozek tím získá na síle. Dáte-li však přednost nasyceným tukům, jeho schopnosti se sníží.

Vyvarujte se tuku

Dle studie Society for neuroscience snižuje konzumace tučných potravin tvorbu nových neuronů. To v důsledku vede k propuknutí neurodegenerativních chorob jako je Alzheimer. Přítelem mozku není ani rostlinný margarín nebo smažená jídla. Trans nenasycené mastné kyseliny jsou pro tělo i mozek velice škodlivé. Podobný problém pro nás představují i uzeniny, jejichž tuk se mění na špatný cholesterol. Ten ucpává naše cévy a snižuje průtok krve. Zabraňuje tak dostatečnému prokrvení všech našich orgánů.

Foto: Shutterstock

Tekuté potěšení              

Alkohol by neměl být konzumován před dovršením plnoletosti, protože jeho pití nejen, že ovlivňuje naše chování, ale snižuje i množství neuronů a poškozuje je. Má diuretické účinky a dehydratuje tělo. Vypijete-li příliš alkoholu během večera, může vaše tělo zareagovat totální amnézií. Méně známé jsou účinky kávy. Ta dodává pocit nabuzení, tělu však způsobuje stres, který je nepřítelem lidské paměti. To samé platí o nápojích, které obsahují kofein, jako je kola nebo energetické nápoje.

Kupované hotovky

Milujete fastfoodovou stravu, nebo si často dopřejete pizzu? Zpozorněte. Průmyslově zpracované potraviny nebo zmražené polotovary obsahují velké množství konzervantů, přidaných látek a tuků.  Tato kombinace často způsobuje bolesti hlavy, ale zapříčiňuje také špatnou funkci mozku. Čím častější je jejich konzumace, tím více stoupá riziko poškození. Sáhněte proto raději po doma připravovaných pokrmech z poctivých surovin.

Sycené nápoje

O sycených nápojích již toho bylo mnoho napsáno. Našemu tělu zkrátka neprospívají. Kromě velkého množství oxidu uhličitého, díky němuž pití získává své bublinky, velice často obsahují rafinované cukry, které mají tendenci ukládat se v našem těle a škodit našemu mozku. Negativní účinky jsou zesíleny nekvalitními cukry, které se pro výrobu těchto nápojů používají. Nejčastěji se jedná o kukuřičný sirup, které je složen z 55 % fruktózy a 45 % glukózy. Tato skutečnost může vést k inzulinové rezistenci mozku, která způsobí postupné snižování paměti, schopnosti se učit a nedostatečné mozkové funkci.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medisite

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments