Potraviny, které ničí pleť. Kvůli nim vypadáte pořád jako v pubertě

Akné je běžné kožní onemocnění, které podle výzkumů postihuje skoro desetinu světové populace. Ač ho často způsobují faktory, které těžko ovlivníme, jako je třeba nadprůměrná produkce kožního mazu, něco pro svou pleť přeci jen udělat můžeme. Zrevidujte svůj jídelníček a vyřaďte potraviny, které k rozvoji akné výrazně přispívají.

Rafinované potraviny

Potraviny s vysokým obsahem rafinovaných cukrů jsou: chléb, cereálie, těstoviny z bílé mouky, loupaná bílá rýže, slazené limonády, sladkosti a další. Rafinované sacharidy ovlivňují hladinu krevního cukru a inzulínu. Kožní buňky pak rostou rychleji a zvyšuje se produkce kožního mazu. Dle studie lidé, kteří často konzumovali přidané cukry, měli o 30 % vyšší riziko vzniku akné; ti, kteří pravidelně jedli pečivo a dorty, měli riziko vyšší o 20 %.

Mléčné produkty

Na základě výzkumů provedených na teenagerech a mladých dospělých víme, že existuje korelace mezi pitím mlékem a rozvojem akné, není však zatím úplně jisté, jestli jsou mléčné produkty za akné přímo zodpovědné. Problém je také v tom, že mléčné produkty velmi často obsahují hodně cukru. Když je přestanete konzumovat, nedá se zjistit, zda za zlepšením vaší pleti stojí abstinence od mléka, nebo od cukru. Řešením určitě není vyřadit všechny mléčné výrobky, ale vybírejte si ty s nižším obsahem cukru a ideálně od krav, které nebyly dopovány hormony.

Fast food

Jídla podávaná v řetězcích rychlého občerstvení (hamburgery, nugety, párky v rohlíku, hranolky, limonády, mléčné koktejly) jsou bohaté na kalorie, tuky a rafinované sacharidy. Podle výzkumu provedeném na 5000 čínských teenagerech, pravidelná konzumace pokrmů z rychlého občerstvení zvýšila riziko akné o 17 %. Studie, které se účastnilo 2300 tureckých mužů, ukázala, že časté jezení hamburgerů nebo uzenin zvýšilo riziko akné o 24 %. Dermatoložka Rhonda Klein říká, že smažená jídla vedou k nadměrné produkci kožního mazu, navíc obsahují tzv. trans-tuky, které mají také nežádoucí vliv na pleť.

Foto: Shutterstock

Čokoláda

Stále nevíme, jestli čokoláda způsobuje akné, ale rozhodně je její konzumace spojována se zvýšeným rizikem jeho vzniku. Přesný důvod není znám, nicméně jedna studie zjistila, že konzumace čokolády snižuje účinnost imunitního systému vůči bakteriím způsobujícím akné.

Alkohol

Alkohol pokožku dehydratuje, vysává, způsobuje, že vypadáte starší. Vrásky a póry se stávají viditelnějšími. Dvojnásob to platí v chladném počasí, které je pro pleť zatěžkávající.

Aby vás akné opustilo a vaše pleť vypadala svěže a zdravě, pečujte o ni, dostatečně spěte, pijte vodu, zdravě se stravujte, pobývejte na čerstvém vzduchu a dbejte také na psychohygienu.

Foto: Shutterstock, zdroje: healthline.com, healthdigest.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Nesouhlasím s čokoládou a mlékem – čokoláda může někomu pleť podráždit, ale mléko je nesmysl. Jak chcete v praxi zjistit, jestli kráva byla či nebyla dopována hormony? jen tak, že budete odebírat mléko přímo na farmě – ale když farmář nebude chtít, tuto informaci stejně nezískáte. Samotné mléko by problémy dělat nemělo – pokud nemáte na mysli ochucená mléka, slazené jogurty a další podobné produkty.