Potraviny, které v žádném případě nepatří do lednice

Lednice oproti minulosti povážlivě narostly, což vede k tendenci ukládat do nich stále větší množství potravin. Ostatně, na první pohled přináší velká lednice samá pozitiva, protože tak přeci potraviny uchováme maximálně čerstvé po co nejdelší dobu. Dalším faktorem uskladňování potravin do lednice je skutečnost, že v moderních bytech chybí tradiční spižírny, kam dříve většina potravin přišla a našla tam skvělé prostředí.

S lednicemi to totiž není tak jednoduché, jak se může zdát. Existuje řada potravin, kterým pobyt v ledničce změní charakteristiky. Mohou ztratit chuť, vitamíny, poklesne jejich celková kvalita nebo rychleji zestárnou a zkazí se.

Rajčata

V žádném případě nepatří do lednice rajčata, přestože je tam v řadě domácností tradičně najdeme. Působení chladného vzduchu totiž zastavuje proces jejich přirozeného dozrávání, čímž zabrání rozvoji jejich charakteristické chuti. Chladné prostředí také ničí buněčné membrány rajčat, což vede k jejich zmoučnatění. Rajská jablka tak raději uchovávejte v misce nebo košíku u okna nebo na kuchyňské desce.

Bazalka a obecně bylinky

Milovníci lehké a zdravé středomořské kuchyně jistě nedají dopustit na čerstvou bazalku. Kdesi se přitom rozšířila fáma, že bazalka vydrží v lednici déle. Na to ale raději rychle zapomeňte. Citlivou bazalku totiž uskladněním v lednici naopak zničíte. Rychle do sebe natáhne pachy všeho, co se v lednici vyskytuje. Lepším nápadem je vložit ji do sklenice vody a nechat ji v pokojové teplotě. Na zimu si lze připravit menší dávky do mrazáku. Ostatně, chuť v lednici ztrácí drtivá většina bylinek.

Olivový olej

Z nějakého důvodu jsme si v České republice zvykli olivový olej hýčkat a snažíme se mu dopřát co nejlepší možnou péči. Pravdou je, že je skvělou surovinou pro přípravu různých pokrmů, ale dopřát mu pobyt v lednici není ten nejlepší nápad. Zejména panenský olivový olej zde kondenzuje a houstne. Může se vám tak přihodit, že získá máslovou konzistenci. Raději láhev s olejem uchovejte někde ve tmě u podlahy.

Chléb

Že chleba v ledničce déle vydrží? Opak je bohužel pravdou. Naopak zde vyschne a ztvrdne. Pokud ho do lednice dáte v celofánovém sáčku, jak jste si ho přinesli z obchodu, pravděpodobně také po několika dnech zplesniví. Lepší volbou proto je takzvaná chlebovka, tedy dřevěný box s poklopem. Zde by měl chléb vydržet alespoň čtyři dny. Pokud ne, není dostatečně kvalitní. Chléb je možné také uchovávat v mrazáku.

Káva

Ani káva se bohužel nevyhnula pověře o tom, že v lednici vydrží déle čerstvá. Pokud si kávu sami melete nebo ji kupujete umletou, v žádném případě ji neskladujte v lednici. A to ani tehdy, když ji uložíte do zdánlivě neprodyšného sáčku. Káva totiž vstřebá pachy dalších potravin. Výsledkem pak může být nepříjemný odér stoupající z šálku.

Foto: Freepik

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments