Potraviny s největším počtem rakovinotvorných látek. Češi je konzumují ve velkém a pak se diví

Často tušíme, že náš jídelníček není zrovna nejzdravější, ale zřejmě dost často si neuvědomujeme, jak dalekosáhlé a hluboké důsledky volba našeho denního menu může mít. Přečtěte si, která jídla jsou nejrakovinotvornější, a snažte se jejich konzumaci omezit.

Zpracované maso

Jde o maso konzervované uzením, sušením, solením nebo přidáním chemických konzervačních prostředků. Bavím se o párcích, salámech, klobásách nebo šunce. Dle výzkumů je zpracované maso hlavním rizikovým faktorem pro rakovinu tlustého střeva, konečníku a žaludku, často je také příčinou rakoviny prsu.

Alkohol

Při konzumaci alkoholu naše játra tvrdě pracují, rozkládají alkohol na karcinogenní sloučeninu, která podporuje poškození DNA a narušuje imunitní funkce. Tím narůstá riziko rakoviny, nejčastěji prsu. Hrozí také zvýšené riziko cirhózy jater, která často vede k rakovině jater.

Rafinované cukry

Slazené nápoje, sladkosti, bílý chléb, bílá rýže, klasické „bílé“ těstoviny, sladké cereálie, tím vším se vystavujeme zvýšenému riziku cukrovky 2. typu a obezitě, což může vést k rakovině, nejčastěji vaječníků, prsu, dělohy, tlustého střeva nebo konečníku.  

Foto: Shutterstock

Smažené jídlo

U smaženého jídla, hlavně hranolků a chipsů, je hlavním nepřítelem sloučenina zvaná akrylamid. Dalším problémem je opět zvýšené riziko cukrovky 2. typu a obezity, přičemž oba tyto stavy často mohou vést k rakovině.

Velmi horké nápoje

Zvyknout se dá na všechno, ale raději se odnaučte vypít extrémně horkou kávu, čaj nebo čokoládu na ex. Může to vést k rakovině jícnu.

Co mám jíst, abych rakovinu neměl?

Samozřejmě, že strava není všechno, ale dokáže výrazně pomoci. Proto do svého jídelníčku v hojné míře zařaďte ovoce, zeleninu, ořechy, fazole a ryby. Také se snažte nebýt pod velkým tlakem, sportovat a dostatečně spát.  

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments