Brambory vám vydrží čerstvé klidně rok a půl. Díky novému způsobu už vám nevyklíčí

Brambory patří mezi nejoblíbenější přílohy u nás. Pokud máte zahradu, možná je i sami pěstujete. A potom řešíte, jak je uchovat co nejdéle pevné, voňavé a hlavně, jak jim zabránit v klíčení.

Ale i milovníci brambor bez zahrady je často kupují ve velkém množství, protože mají velkou spotřebu. A bohužel se stává, že brambory nevhodným skladováním rychle vyklíčí.

Drobné a pevné klíčky můžete vyříznout a bramboru sníst, ale obecně klíčky obsahují chemickou látku solanin, která může být toxická.

Chlad, sucho a tma

Většina zásad správného skladování brambor je známá. Musí se uchovávat v suchu, mimo dosah tepla a světla. Teplo, světlo a vlhkost způsobí, že hlízy naklíčí rychleji.

Kdo má chladný sklep, určitě sladuje brambory právě v něm. Lednice se nedoporučuje, protože příliš velká zima mění škroby na cukry a brambory by vám v ní zesládly.

Pokud jste je koupili v igelitovém sáčku, vyndejte je z něj. Plast podporuje vlhkost a brambory mohou v takovém prostředí zvlhnout, což vede k plísním a hnilobě.

Daleko od cibule a jablek

Rozhodně je neskladujte v blízkosti cibule, jablek nebo jiného ovoce, které uvolňuje etylen. Tento plyn totiž způsobuje rychlejší dozrávání a může i za předčasné klíčení brambor.

Ve společnosti jablek se brambory začnou i rychleji kazit. A tohle sousedství neprospívá ani jablkům. Blízkost brambor totiž negativně ovlivňuje jejich chuť a vůni.

Přidejte k nim bylinky

Hlízy ale můžete skladovat s bylinkami. Stačí vzít bavlněný sáček a naplnit ho rozmarýnem nebo jinou bylinkou. Použít můžete i kmín. Sáček zavažte a uložte mezi brambory. Bylinky budou bramborám v klíčení bránit.  

Foto: Shutterstock

Pořiďte si Zembag

Pro skladování brambor jsou ideální třívrstvé pytle z bavlny, jutoviny a hliníkové fólie. Vyvinuli je vědci z České zemědělské univerzity a brambory v nich vydrží čerstvé celé měsíce.

Neklíčí, nezelenají ani nevysychají díky vyměnitelné vložce s kmínovými silicemi. Běžně je koupíte v specializovaných prodejnách pod názvem Zembag a brambory v nich můžete skladovat při teplotách 5 – 25 °C.

Jak na svraštělé a sladké brambory?

A co s bramborami, které sice nenaklíčily, ale nejsou už úplně ve formě? Zelené brambory, raději vyhoďte. Mají-li ale jen ojedinělé zelené flíčky pod slupkou, stačí je vyříznout. Svraštělé brambory se špatně loupou. Namočte je proto na pár hodin do vody nebo je uvařte ve slupce. Nasládlé brambory namočte do vlažné vody, sladkost by měla zmizet.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments