Používáte matnou nebo lesklou stranu alobalu? Většina lidí to dělá špatně a pokazí si jídlo

Alobal nebo také hliníková fólie se používá k balení potravin, při grilování i pečení. Hliníková fólie má jednu stranu matnou a druhou lesklou. Odlišné povrchy alobalu berte při přípravě či balení jídla v potaz. Kdy a jak alobal správně používat?

Matná či lesklá strana alobalu a jejich vlastnosti

Alobal je pevný, odolný a potravinám nedodá žádnou pachuť. Proto nahradil dříve používaný staniol. Tento potravinářský obal se vyrábí z roztaveného hliníku pomocí válcování. Technologie výroby udělá jednu strana alobalu lesklou a druhou matnou. Matná a lesklá strana se liší vzhledem i vlastnostmi. Lesklejší strana alobalu odráží teplo a matná strana alobalu naopak teplo propouští.

Jak správně použít alobal v kuchyni

Pokud chcete, aby si čerstvě připravené jídlo, jako je sekaná nebo klasické řízky udrželo teplotu co nejdéle, zabalte je do alobalu matnou stranou dovnitř a lesklou ven. Jestliže do hliníkové fólie zabalíte pokrmy při pečení v troubě, suroviny zabalte lesklou stranou dovnitř a matnou ven. Aby se vám při pečení koláče nespálilo těsto nebo maso v pekáči, alobal otočte lesklou stranou nahoru a matnou stranou dolů.

Foto: Shutterstock

Další využití alobalu v domácnosti

Alobal je univerzální pomocník. Pokud třeba přijedete na promrzlou chatu či chalupu, zvyšte si hřejivost radiátorů tak, že alobal položíte lesklou stranou za radiátor. Při žehlení alobal položte lesklou stranou nahoru na žehlicí prkno a na něj dejte potah. Prádlo díky tomu rychleji a lépe vyžehlíte. Při čištění žehličky rozpálenou plochou přejeďte přímo po alobalu. Můžete ho použít i k nabroušení nožů nebo nůžek.

Využití alobalu v domácnosti

Izolační vlastnosti alobalu využijete i v zahradě. Propíchaným alobalem položeným lesklou stranou nahoru vystelte nádobu, ve které necháte vyklíčit semena. Budou mít více tepla. Pokud ho nastříháte na proužky alobalu a vložíte do půdy, odpudíte škůdce a přivedete k ní více světla a tepla. Při zabalení banánových stopek do hliníkové fólie a umístění do spíže či lednice jim prodloužíte trvanlivost.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Vždyť je to z obou stran hliník! Někde jsem četla, že matnou a lesklou stranu způsobuje výrobní linka a je jedno, která strana je vespod nebo nahoře 😀

Daniela
Daniela
2 let

Myslím ,že je jedno která strana ,ale mám zkušenost s broušením nůžtiček na manikúru ,to opravdu funguje.

Petre
Petre
2 let

Idiotství