Poznejte kvalitní hovězí maso na první pohled. Aby vás v obchodě zase neošidili

Vybrat hovězí maso nemusí být tak jednoduché, jak se může zdát. Jak poznat, zda je čerstvé, obsahuje prospěšné látky, například železo, kterým se tento druh masa vyznačuje? A navíc, jak poznat, že nám maso bude chutnat? Vyberte správně a nevyhazujte své peníze za ošizenou kvalitu. 

Tuk je v takovém případě velmi důležitý

Jak je možné, že je tuk přínosný? Vždyť všude jen čteme a dozvídáme se, jak nám tuk ubližuje, způsobuje infarkt, ucpává cévy a mnoho dalších neblahých účinků na zdraví. Nenechávejte se rozhodit. Tuk škodí, ale ve velké míře. Pokud si dvakrát do týdne dopřejete tučné maso, vše je u zdravého  člověka v pořádku. Právě onen tuk zajistí perfektní chuť a úžasnou křehkost masa. Pokud tedy takové maso chcete, nevyhýbejte se mu.  

Slyšeli jste již o staření?

Hovězí maso, které není tučné, jen těžko bude stařené. Jednoduše řečeno, jedná se o proces, kdy maso po poražení nejde okamžitě na pult, ale nechává se vyzrát. Tímto způsobem maso přijde o malou část váhy, což prodejci neradi vidí, ale chuť bude nezaměnitelná a vynikající. V tomto případě působí tuk jako konzervant a steak z takového masa – roštěné, je přímo skvostem.

Mleté hovězí maso

Burgery, sekaná a jiné dobroty z mletého hovězího máme rádi snad všichni. Ovšem, nekupujte jej v plastovém obalu, ale zajděte si do řeznictví a nechte si jej namlít na místě. V mletém z plastové krabičky jsou konzervanty, aby maso déle vydrželo, což jistě jíst nechceme. Nehledě na chuť, která není vůbec dobrá. 

Foto: Shutterstock

Kvalitu v supermarketu nejspíš nenajdete

V případě, kdy si chcete opravdu pochutnat a potěšit své chuťové buňky, zřejmě vás zklameme. V supermarketu, ve kterém běžně nakupujeme, se většinou uzrálé a kvalitní hovězí nedá sehnat. Zajděte si raději do řeznictví či na farmu. Lze říci, že jedině tady máte možnost, že koupíte kvalitní maso. Ano, kilo nebude stát sto korun, ale pokud si chcete dopřát kvalitu, je jisté, že cena bude vyšší.

Když nemáte jinou možnost než supermarket

Pokud nemáte jinou možnost a hovězí z řeznictví nebo od farmáře neseženete, kupte si jej v supermarketu, ale čtěte etikety. Na nich hledejte údaje o zvířeti. Číslo zvířete nebo skupiny, číslo jatek a stát bourárny, země výkrmu a chovu. Také se dívejte na kategorii zvířete. Tedy, zda jde o býka, krávu či jalovici. Tuto informaci zjistíte u registračního čísla. U samice začíná první číslo z posledních třech devítkou u samce je to nula. 

A pokud i podle tohoto nebudete vybírat, dívejte se na barvu masa. Nesmí být zelené, šedé či jinak zbarvené. Mělo by být krásně růžovo-červené.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments