Pravé české buchty podle Evy Holubové. Lepší jste ještě nejedli, herečka dává zvláštní ingredienci

Eva Holubová, výborná česká herečka, je nejen držitelkou Českého lva, ale také lahodného receptu na pravé Honzovy buchty, které připravila se svým synem Adamem v kulinářském seriálu Pečeme podle hvězd. Tak hurá do kuchyně a vrhněte se do pečení, ať si pochutnáte stejně jako herecká hvězda.

Co budete potřebovat?

  • 1 kostka droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 140 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • vanilka z vanilkového lusku
  • citronová kůra
  • máslo na vymazání plechu a potření buchet

Na náplň pak nachystáme ještě tyto suroviny.

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 60–100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rozinek namočených v rumu

Postup přípravy

Do hrníčku rozdrobíme kostku droždí, přidáme trošku cukru a vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbytek mléka ohřejeme a rozpustíme v něm máslo.

Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, přidáme zbytek cukru, žloutky, malinko vanilky a nastrouháme trošku citronové kůry. Promícháme. Poté přilijeme ohřáté mléko s máslem, a nakonec vzešlý kvásek.

Nyní směs vypracujeme v hladké těsto. To lehce poprášíme moukou a na teplém místě necháme nakynout do dvojnásobného objemu.

Zatímco těsto kyne, máme čas připravit si náplň. V další míse utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, scedíme a přidáme je do mísy. Dobře promícháme.

Foto: Shutterstock

Jakmile je těsto připraveno, rozválíme ho na pomoučněném válu na silnější plát a nakrájíme na čtverce. Doprostřed každého dílu naneseme lžíci náplně, rohy těsta pevně spojíme k sobě, mírně zatočíme a uválíme kuličku. Do pekáče vymazaného máslem postupně buchty skládáme do řad, až je pekáč zcela zaplněn. Všechny buchty důkladně pomažeme rozpuštěným máslem.

Pečeme 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Při servírování buchty můžeme jemně poprášit moučkovým cukrem.

Uvidíte, že po takových buchtách se bude olizovat celá rodina. Rozinky namočené v rumu jim dodají ještě lepší chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Lenka
Lenka
2 měsíců

A ta zvláštní ingredience je co?