Předražené máslo na pečení vůbec nepotřebujete. Cukrářka ukázala, jak ho levně nahradit

Máslo má sice svou nenapodobitelnou chuť, ale z důvodu stále se zvyšujících cen je možné ho občas nahradit levnější variantou. Nikoliv na čerstvém chlebu, ale při pečení stojí za to vyzkoušet i jiné varianty.

Máslo není vhodné pro každého

Ne každý se chce vzdát příjemného máslového aroma a výsledné chuti pečiva. Existují ale i jiné důvody, proč připravit oblíbené pečivo bez másla. Někteří ho nemohou ze zdravotních důvodů, a to například kvůli intoleranci laktózy nebo alergii na mléko.

Pak je ke zvážení nahradit máslo v receptu olejem – a to buď slunečnicovým, nebo řepkovým. Nebo můžete vyzkoušet konkrétní recepty, na které máslo není vůbec potřeba – například olejovou bábovku. Do některých typů těsta lze použít i olivový olej, ale je vhodnější spíš do slaných dezertů. Ty pak vydrží déle vláčné. Do kynutých těst pak vyzkoušejte přidat sádlo.

Chcete snížit i obsah tuků? Vyzkoušejte ovoce a zeleninu

Nemůžete si dopřát klasický máslový koláč z důvodu přemíry tuků? Pak vyzkoušejte pyré z jablek, nebo z dýně. Máslo se dá nahradit i rozmačkanými banány. Tímto způsobem tuk zcela nahradíte. Není to ale univerzální způsob, který by se dal použít za všech okolností. U dýňového pyré musíte počítat s tím, že se změní barva těsta.

Foto: Shutterstock

Řecký jogurt

Například v buchtách nebo koláčích skvěle vynikne i řecký jogurt. Přesto, že výsledná chuť bude jiná, s výsledkem budete spokojeni. Máslo se v tomto případě nahrazuje v poměru 1:1.

Ořechové máslo

Ořechové máslo si můžete připravit doma sami. Pokud máte domácí ořechy, pak i ušetříte. Připravuje se buď z vlašských nebo lískových ořechů, a používá se stejně jako klasické máslo. Jsou ještě další náhražky rostlinného původu, ale ty nelze brát jako levnější náhradu másla. Většinou je pořídíte ještě dráž.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
Jana
1 rok

No to mám dost,co to je za bludy,máslo nenahradil ničím ,když je v receptu ..v tom případě nenahradím,ale musím nahradit recept,asi jste nikdy nic nepekla,nebo nevím

Věra
Věra
1 rok

No to si dělá srandu

Aster
Aster
1 rok

Je pochopitelné, že lidé s intolerancí nebo alergií na mléčnou bílkovinu vynechají mléko a produkty z něj.
Jsou věci, které bez másla nebudou mít nikdy tu správnou chuť.
Nahradit máslo řepkovým olejem je prostě…postkovidový syndrom.
To ostatní ani nepotřebuje koment. :((