Neskutečný trik, kterým se trouba sama vyčistí. Posypte ji běžnou věcí a na chvíli zapněte

Zjistili jste, že by vaše trouba potřebovala po delší době pořádně vyčistit? Přeteklo vám při pečení těsto a teď se na dně přeměnilo v malé napečené uhlíky?

Začali jste troubu rozpalovat a line se z ní tmavý štiplavý dým? A k tomu všemu je celý její povrch mastně lepkavý? Pak evidentně nezbývá, než ji pořádně vydrhnout.

Vyzkoušejte sodu a ocet

Samozřejmě si můžete vybrat v drogerii některý z řady k tomu určených přípravků. Ale pokud nechcete vyhazovat peníze nebo používat agresivní chemii, můžete sáhnout do vlastních zásob a vyzkoušet osvědčené duo kuchyňských hrdinů: jedlou sodu a ocet.

Nejprve z vychladlé trouby vyndejte rošty a potom odstraňte všechny kousky spáleného jídla. Napusťte do vany opravdu horkou vodu, rozpusťte v ní prášek na praní a rošty do ní alespoň na 2 hodiny ponořte. Smíchejte půl šálku jedlé sody s vodou tak, abyste vytvořili pastu a tu pak rozetřete po celém vnitřku trouby, jen se vyhněte topným tělesům. Nechte pastu působit přes noc.

Zkuste i tabletu do myčky

Stejným způsobem můžete vyčistit i skleněná dvířka od trouby. Tady ale postačí půl hodiny a můžete je otřít.  Nebo namočte do vody tabletu do myčky a vlhkou tabletou sklo potírejte. Uvidíte, jak bude špína a mastnota rychle mizet.

Druhý den ráno pastu z vnitřku trouby smyjte vlhkým hadrem. Do lahve s rozprašovačem nalijte ocet a postříkejte jím všechna místa, kde ještě zůstala soda. Je normální, že ocet při styku se sodou začne pěnit. Znovu celý prostor vytřete vlhkým hadrem a vaše trouba je jako nová. A to i bez drahé chemie.

Je ale potřeba počítat s tím, že celý proces zabere 12 hodin. Přesně tolik času totiž soda potřebuje, aby odstranila veškerou mastnotu a nahromaděnou špínu.

Foto: Shutterstock

Pomůže vám i sůl

Pokud nemůžete nebo nechcete tak dlouho čekat, vyzkoušejte podstatně kratší čistící variantu. Nasypte na dno ještě horké trouby kuchyňskou sůl nebo studenou troubu se solí zahřejte na 100 °C. Počkejte, až sůl zezlátne a troubu vypněte. Zahřátý chlorid sodný totiž dokáže rozpustit mastný povlak. Po vychladnutí vnitřek důkladně vymyjte mýdlovou vodou.

Když byste ale po každém pečení vytřeli troubu vlhkým hadříkem, tyto náročnější metody prakticky nebudete potřebovat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

“Nechte pastu působit přes noc.”
“Je ale potřeba počítat s tím, že celý proces zabere 12 hodin.”

Co bych dal za 12hodinovou noc…😁
Mimochodem: něco mi říká, že by to možná mohlo fungovat i kdybych nechal působit pastu přes den. Světlo tomu procesu asi neuškodí 😁

Aster
Aster
1 rok

Jasně – trouba se “sama vyčistí” a vytírat to za vás bude robotek Emilek 😛

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Aster

Jo, používám podobný postup, a největší opruz na tom je to vytírání.