Při vaření brambor chybují i zkušené hospodyňky. Pořád zapomínají na jednu věc

Brambory jsou v české kuchyni součástí mnoha jídel. Používají se velmi často, a pokud je správně připravíte, jedná se o jednu ze zdravějších příloh. Přesto ale právě brambory obsahují vysoké množství škrobu, což zdraví příliš neprospívá.

Jak eliminovat škrob v bramborách?

Nejen, že škrob neprospívá zdraví, ale navíc vytváří na bramborách povlak. Často se tak stane, že po oloupání ztmavnou nebo zešednou. Dají se sice konzumovat, ale změně barvy jde snadno předejít. Stačí je ihned po oloupání dát do studené vody. V takovém případě barvu neztratí, zůstanou žluté.

Oloupejte brambory den předem

Abyste brambory zbavily velkého množství škrobu, připravte si je den dopředu. Oloupejte je, nakrájejte a vložte do hrnce se studenou vodou. Nechte je v něm přes noc. Uděláte tím něco pro své tělo, a navíc máte druhý den o práci v kuchyni méně. Škrob se z nich dokáže vyplavit, neztmavnou, a rychleji se uvaří.

Proč se zbavovat škrobu?

Škrob z brambor pro nás nemá žádnou přidanou hodnotu. Jsou to kalorie navíc, které škodí při dietě. Dalším benefitem je, že se rychleji uvaří. A navíc, když je necháme namočené, nezhnědnou.

Foto: Shutterstock

Solanin v bramborách

Brambory jsou při běžné konzumaci neškodné. Ale v případě, že jsou zelené nebo naklíčené, obsahují poměrně vysoké množství solaninu. Ten je pro lidské tělo toxický a poškozuje organismus. Funkcí solanin je chránit rostlinu před okusováním hlíz. Proto je také jeho vyšší obsah v bramborách, které se dostanou nad zem. Takové brambory jsou pak pro lidi zcela nepoživatelné, ale pokud se dobře připraví, nepoznáte, že konzumujete toxické jídlo. Opatrní buďte také v případě, že mají nazelenalou barvu.

Jak brambory správně jíst?

Jsou pro vás brambory běžnou součástí jídelníčku? Vždy je pře vařením oloupejte a důkladně okrájejte, a striktně se vyhýbejte nazelenalým bramborám. Nejvhodnější je konzumovat brambory do února, a pak si počkat na nové.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Butenko
Butenko
1 rok

Syrová brambora se škrábe, ta uvařená ve slupce se loupe.