Při vaření brambor musíte přidat jednu věc, o které prakticky nikdo neví. Je to hrozně důležité, jinak to dopadne zle

Vaření brambor nám může přijít jako banální věc. Oloupat (nebo ani to ne), hodit do vroucí vody, osolit, maximálně přidat kmín, uvařit a scedit. Věřte nebo ne, brambory můžete tajnou přísadou ještě vylepšit.  

Ocet zařídí ještě chutnější, a hlavně celistvější brambory

Nebudeme vás déle napínat, onou výše zmiňovanou zázračnou přísadou je ocet. Právě ten pomáhá bramborám udržet tvar, takže se vám v kastrolu nerozpadnou. Jak to funguje?

Ocet vytvoří na povrchu bramboru tenkou kůrku. Tento děj je způsoben kyselinou, která zabraňuje rychlému rozkladu pektinu v bramborách.

Jak na zaručený výsledek? Brambory pozvolna vařte, po 13 minutách přidejte do vroucí vody trochu soli a trochu octa.

Jaký ocet použít? Máme pro vás výbornou zprávu. Je to jedno. Každý ocet funguje dobře, ať už se rozhodnete pro bílý, jablečný nebo červený vinný. Pokud vás ale chuť octa příliš neláká, raději brambory po scezení ještě propláchněte.

Foto: Shutterstock

Pár tipů na vaření brambor

Brambory vždy dobře omyjte, odstraňte klíčky a očka. Pokud nemusíte, slupku neodstraňujte, obsahuje cenné živiny. Pokud potřebujete, brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kusy.

Ideálně brambory vložte do již horké vody, tím se zkrátí doba vaření a brambory si zachovají více prospěšných látek. Na 1 kg brambor přidejte špetku kmínu a 10 g soli.

Brambory vařte pod pokličkou na vyšší teplotu jen krátce, potom plamen stáhněte a nechte jen probublávat. Doba vaření se odvíjí od velikosti a typu brambor, průměrně jde o 15–35 minut.

Zda jsou brambory hotové, vyzkoušejte vidličkou. A když ano, ihned je slijte a již nezakrývejte pokličkou.

A co jste o bramborách nevěděli?

  • Brambory obsahují 80 % vody.
  • Jsou první zeleninou pěstovanou ve vesmíru. Došlo k tomu v říjnu roku 1995.
  • Průměrný Američan sní ročně přibližně 56 kg brambor, Němec až dvakrát tolik.
  • Největší vypěstovaný brambor na světě vážil 3,2 Kg.

Foto: Shutterstock, zdroje: tastingtable.com, apetitonline.cz, idahopotatomuseum.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments